Život

Kako je nastala najpoznatija fotografija Čegevare

Kako je nastala najpoznatija fotografija Čegevare
Kako je nastala najpoznatija fotografija Čegevare

Jedna od najpoznatijih fotografija u istoriji snimljena je 5. marta 1960. godine. Do danas je ta fotografija Čegevare umnožena i preslikana na bezbrojne plakate, spomenike, majice i druge proizvode široke potrošnje.

Snimio ju je kubanski fotograf Alberto Korda, prilikom sahrane za žrtve nastradale u eksploziji broda La Koubre u havanskoj luci. Taj brod sa municijom eksplodirao je 4. marta 1960. iz nedovoljno poznatih razloga (neki optužuju CIA-u da je tako željela smijeniti Kastrovu). Unesrećenima pri toj eksploziji navodno je Čegevara lično pomagao (bio je ljekar po zanimanju).

Na svečanoj sahrani bila je prisutna većina članova kubanskog državnog vrha, uključujući Fidela Kastra. Zanimljivo je da je na sahrani bio prisutan i francuski filozof Žan-Pol Sartre i njegova životna partnerka  Simon de Beauviar. Fotograf Korda tom je prilikom snimio fotografije i Kastra i Sartra i Beauviarove, ali samo je snimak Guevare kako posmatra sahranu postigla takav istorijski značaj.

Fotografija Čea dobila je ime Guerrillero Heroico (prev. herojski gerilac) i po nekim izvorima najviše je puta reprodukovana fotografija u istoriji (navod Victoria and Albert Museuma), dok je po drugima čak i najpoznatija fotografija na svijetu (prema Maryland Institute College of Art).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije