Život

Ljiljana Smiljanić: Posao posmatrajte kao hobi u kojem se dobro zabavljate

Ljiljana Smiljanić: Posao posmatrajte kao hobi u kojem se dobro zabavljate
Ljiljana Smiljanić: Posao posmatrajte kao hobi u kojem se dobro zabavljate

Manekenke su danas jedne od najpoželjnijih djevojaka svijeta, seks simboli u centru svih dešavanja, zarađuju milione, ali sami počeci njihovog posla, koji datiraju još od druge polovine devetnaestog vijeka, bili su trnoviti i nimalo cijenjeni.

Kako je danas baviti se ovim poslom u BiH objasnila nam je Ljiljana Smiljanić instruktorka manekenstva i model skaut, koja je gostovala na Nes radiju u emisiji " Pomalo lično".

Ljiljana se manekenstvom bavi 11 godina, bila je zaštitno lice 29. Nivea Bh Fashion Weeka, a do sada je ostvarila brojne angažmane u zemlji i inostranstvu.

Status manekenki je često lebdio između subjekta i objekta na kome se izlaže odjeća. Izazivale su podjednako divljenje i neodobravanje. Dok su se jedni divili njihovoj ljepoti i gracioznosti, drugi su ih kritikovali zato što reklamiraju modernu i skupu odjeću radi novca, a ne sebe samih.

Na samom početku modelinga nisu postojale idealne tjelesne mjere, već bi dizajneri angažovali djevojke raznolike visine i težine sa ciljem pokazivanja raznovrsnosti svog dizajna.

Kako postati manekenka ili model pitanje je koje sebi postavi većina djevojčica.

"Prije svega djevojka to mora stvarno da želi, da bude spremna na mnoga odricanja, ali i da stalno radi na sebi i svom stilu kako bi bila primjećena u svijetu mode", pojašnjava Ljiljana.

U njihovom svijetu vladaju neka surova pravila koja ako niste u stanju da ispoštujete izlazite iz igre.

"Neuspjehe ne primajte previše k srcu, posao posmatrajte kao hobi u kojem se dobro zabavljate i uživate", rekla je Ljiljana i naglasila da je za uspjeh u ovom poslu prije svega potrebna podrška roditelja.

"Agencija je apsolutno neophodna i ona je najvažniji usmjerivač u karijeri manekenke i savjetnik za sve tajne - za korigovanje fizičkog izgleda, stajlinga i ostalih elemenata koje top model mora da poseduje", naglasila je Ljiljana.

Na pitanje da li je istina da se manekenke izgladnjuju kako bi sačuvale vitak stas, da drže opasne dijete, gladuju Ljiljana odgovara da u agenciji u kojoj je ona angažovana nema takvih surovih metoda za održavanje vitke linije, ali da je jako bitno da djevojke vježbaju, da budu fizički aktivne kako bi mogle da iznesu sve ono što se od njih traži.

"Što se tiče ishrane, imam sreću da imam brz metabolizam, pa mogu da jedem sve što poželim, ali izbjegavam slatkiše u kasnim satima", navela je Ljiljana.

Modeling je poznat kao jako surov posao. U modnom svijetu, često se nagađa o nemoralnim ponudama, drogi, razuzdanim zabavama. Ljiljana navodi da manekenstvo i prostitucija nemaju nikakve veze jedno s drugim i da djevojke koje bi počele da se bave takvim nemoralnim stvarima bi bile isključene iz agencije.

Ljiljana ipak na kraju naglašava da joj je fakultet i obrazovanje na prvom mjestu, ali i da će se manekenstvom i dalje baviti tako što će na mlade djevojke prenijeti sve ono što je ona naučila u svojoj karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije