Život

Maja Diljkan volontirala na OI i POI: Četiri godine čekala ispunjenje želje (FOTO)

Maja Diljkan volontirala na OI i POI: Četiri godine čekala ispunjenje želje (FOTO)
Maja Diljkan volontirala na OI i POI: Četiri godine čekala ispunjenje želje (FOTO)

BANJALUKA - Brazilci su gostoljubiv i uvijek nasmijan narod, spreman u svakom trenutku da te ugosti i ponudi pomoć, kaže Maja Diljkan (26) iz Banjaluke, jedan od tri volontera iz BiH koji su učestvovali na proteklim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Pričajući o svojoj brazilskoj avanturi ističe da je volonterskim stažom stekla mnogo praktičnog iskustva i prijatelja.

"Nisam bila svjesna šta znače Olimpijske igre. To većina ljudi ne može ni da zamisli dok se ne nađe na tako velikom i značajnom sportskom događaju. Učestvovati na Olimpijskim igrama kao volonter je značajna stvar, ne samo za mene, već i za sve sportiste i volontere", ističe Maja.

Ova mlada Banjalučanka studira farmaciju na Univerzitetu u Banjaluci, govori portugalski, engleski i španski jezik i bavi se plesom.

OSJEĆALA SE SIGURNO: "Imala sam veliku želju da učestvujem na Olimpijskim igrama. Zato sam se 2012. godine prijavila za volontiranje i sve to vrijeme se nadala da ću biti jedna od njih 70.000 koji su učestvovali na ovom prestižnom sportskom događaju", dodaje Maja.

Ističe da su je Brazilci oduševili svojim pristupom i komunikacijom.

"Dok sam bila u Riju, svi su mi govorili da je jako opasno da se krećem sama, a ipak već sljedećeg dana bez straha sam slobodno šetala zanimljivim ulicama Rija. Za mene je Rio bio siguran grad i ni u jednom trenutku nisam se osjećala nesigurno", priča Maja.

Dodaje da je puno naselja vezano jedno za drugo uz sigurne turističke zone.

"Ali, svaki turista trebalo bi da se pripazi prilikom šetnje po siromašnim naseljima i da na sebi ne nosi skupocjeni nakit", kaže Maja.

Prije nego što je otišla u Brazil, slušala je brojne negativne priče o slaboj organizaciji Olimpijskih igara i o Brazilcima.

(NE)UGODNA SITUACIJA: "Jedna neugodna, ali i u isto vrijeme i ugodna situacija desila se na plaži Ipaneji, drugoj najpopularnijoj u Brazilu, na kojoj sam doživjela neugodnost kad su mi sa plaže nestale neke stvari. U tom trenutku bilo mi je jasno da nemam čemu da se nadam", kaže Maja.

Dodaje da je isti dan preko Facebooka dobila poruku od jedne djevojke koja ju je obavijestila da je pronašla njene stvari, kao i gdje ih može preuzeti.

"Među nestalim stvarima bila je i jedna sveska sa mojim podacima", objasnila je Maja i dodala da se sprijateljila sa djevojkom koja joj je poslala poruku o pronalasku stvari.

PRVI ANGAŽMAN: Svoj prvi volonterski angažman imala je u bolnici "Lorenco Jorge", u sjevernoj zoni grada, gdje je radila kao prevodilac između stranih pacijenata i medicinskog osoblja, prevodeći sa engleskog na portugalski, a zatim i na triatlonu.

"Najviše me u Brazilu oduševio taj pristup ljudi, njihova komunikacija. To je, u suštini, nešto što nama ovdje nedostaje. Poslije dva mjeseca provedena u Brazilu nije bilo jutra da mi domaćini s osmijehom na licu nisu poželjeli dobro jutro, pitali me kako sam i da li mi nešto treba", ističe Maja.

Loša koordinacija, koja je bila organizovana za internacionalne volontere, po njenom mišljenju bila je jedan od manjih propusta za organizatore Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

"Onaj ko nije znao portugalski jezik za vrijeme trajanja Olimpijskih igara osjećao se loše. Svi treninzi koji su bili predviđeni za internacionalne volontere održavani su na portugalskom jeziku", dodaje Maja.

BRZO POSTALA OMILJENA: Za kratko vrijeme provedeno u Brazilu postala je omiljena jer je pokazala veliko interesovanje da se integriše u društvu, a Olimpijske igre nikad neće zaboraviti.

Ostaće upamćena i po tome što je bila jedan od tri volontera iz BiH koji su učestvovali na ovom velikom događaju.

"Donekle sam poznavala kulturu i način života, a to Brazilcima mnogo znači. Oni su se trudili da poboljšaju moj nivo znanja i uvedu me u svoje krugove. Iako je naša hrana dosta slična brazilskoj, meni je najviše nedostajao hljeb, a jedna od najslavnijih plaža svijeta  Kopakabana nije mi se toliko dopala", priznaje Maja.

Za nju Kopakabana ima samo zvučno ime, a ona nije ono što se predstavlja u javnosti ili vidi na slikama.

"Drugačiji je osjećaj biti na njoj jer se radi o velikom prostranstvu koje se nalazi na Atlantskom okeanu. Za mene su mnogo ljepše plaže bile Baradžuka i Rekreio, koje su dugačke po 15 do 17 kilometara i koje su, uz to, prekrivene ogromnim pijeskom", kaže na kraju Maja.

Zanimljivosti o OI 2016.

  •  golf i ragbi su sportovi koji su prvi put uključeni u Olimpijske igre (nakon 112, odnosno 92 godine)
  •  prodato 7,5 miliona karata
  •  najskuplje karte su bile za košarku, odbojku na pijesku i finale odbojke
  •  na teniskim mečevima iskorišteno više od 25.000 loptica
  •  u organizaciji i provođenju OI radilo više od 130.000 ljudi
  • 2012. godine prijavila se za volontiranje
  • 70.000 volontera učestvovalo na prestižnom sportskom događaju

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije