Život

Mumificirano tijelo njemačkog avanturiste danima plovilo na napuštenoj jahti (FOTO)

Mumificirano tijelo njemačkog avanturiste danima plovilo na napuštenoj jahti (FOTO)
Mumificirano tijelo njemačkog avanturiste danima plovilo na napuštenoj jahti (FOTO)

MANILA - Jahtu Manfreda Frica Bajorata (59) su pronašla dva ribara dok je, nošena morskom strujom, plovila vodama Tihog okeana nedaleko od grada Barobo.

Tijelo nesretnog Njemca se nalazilo u sjedećem položaju pokraj radio stanice, kao da je pokušavao da pošalje posljednji poziv u pomoć prije nego što je umro.

Kristofer Rivas (23) iz Baraboa, bio na pecanju sa prijateljem kada je, na nekih 40 km od obale ugledao bijelu jahtu sa polomljenim jedrom.

Manfred Bajorat je jahtom SAYO  prethodnih 20 mjeseci plovio oko svijeta. U kabini, čiji je veći dio bio pod vodom, su pronađeni foto albumi, odjeća i konzerve hrane.

Još uvijek se ne zna kad je Manfred, koji je identifikovan zahvaljujući dokumentima nađenim u kabini, umro, niti šta je uzrok smrti.

Jedan njegov prijatelj je izjavio za ’Bild’ da se sa njim zadnji put čuo prošle godine kada mu je, putem Facebooka, čestitao rođendan.

Policija pokušava da ustanovi zadati kurs jedrilice i da pronađe ljude koji su posljednji razgovarali s njim.

Nakon razlaza sa suprugom 2008., koja je inače išla s njim na putovanja, Manfred je putovao sam.

Jedan njegov prijatelj je za Manfreda rekao: ’ On je bio veoma iskusan morepolovac. Ne vjerujem da je uplovio u oluju. Mislim da se jarbol slomilo nakon njegove smrti.’

Portparol Filipinske policije je rekao da nema dokaza o prisustvu druge osobe na jahti, niti je pronađeno ikakvo oružje.

Dr Mark Benecke, forenzički kriminolog iz Kelna izjavio je za Bild: ’ Položaj njegovog tijela ukazuje na to da je najvjerovatnije umro od srčanog udara.’

Njemačka ambasada u Manili radi na tome da kontaktiraju njegovu najbližu rodbinu u Njemačkoj. Vjeruje se da ima kćerku po imenu Nina koja je zaposlena kao kapetan tretnog broda.

Manfred je više puta preplovio svjetske okeane tokom posljednjih 20 godina, prešavši tako preko pola miliona nautičkih milja.

(NN, dailymail)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije