Život

Na današnji dan: Krunisan Ivan Grozni, umro Jovan Cvijić

Na današnji dan: Krunisan Ivan Grozni, umro Jovan Cvijić
Na današnji dan: Krunisan Ivan Grozni, umro Jovan Cvijić

Među istorijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan izdvajamo:

1219. - Poplave na sjeveru Holandije odnijele više hiljada života.

1547  -  U Moskvi je za prvog ruskog cara krunisan Ivan IV Vasiljevič. Poznat je po veoma značajnim reformama u Rusiji, ali i okrutnosti prema bojarima koju je primenjivao u nastojanju da centralizuje vlast i zbog ubistva vlastitog sina zbog čega je dobio naziv Grozni. Osnovao je 1553. prvu štampariju u Rusiji, a radi jačanja trgovine sa zapadnom Evropom, 1584. podigao je grad Arhangelsk. Potukao je Mongole i osvojio Kazan 1552. i Astrahan 1556, a potom je pripojio Sibir.

1778  -  Francuska je priznala nezavisnost SAD tokom Američkog rata za nezavisnost od britanske kolonijalne uprave (1775-83). U februaru iste godine u Parizu je potpisan sporazum o savezu u tom ratu, a hiljade dobrovoljaca krenulo je da pomogne Amerikancima, među kojima i Lafajet (Lafayette), Sen Simon (Saint), Košćuško (Kosciuszko).

1794  -  Umro je engleski istoričar Edvard Gibon (Edward Gibbon), autor dela "Opadanje i propast Rimskog carstva", koje se smatra jednim od najznačajnijih u svjetskoj istoriografiji.

1920  -  U SAD je stupila na snagu prohibicija, zakonska zabrana proizvodnje i prodaje alkohola.

1927  -  Umro je srpski geograf Jovan Cvijić, osnivač antropogeografije i geomorfologije i Geografskog društva u Beogradu (1910). Predsjednik Srpske kraljevske akademije od 1921. do smrti i počasni doktor više inostranih univerziteta i akademija, predsjednik teritorijalne komisije na Mirovnim pregovorima u Versaju (1919-20) ("Antropogeografski problemi Balkanskog poluostrva", "Balkansko poluostrvo i južnoslovenske zemlje", "Etnogeografske karte jugoslovenskih zemalja").

1957. - Umro je talijanski dirigent Arturo Toskanini, jedan od najznačajnijih u XX vijeku.

1969  -  Sovjetski kosmonauti u svemirskim brodovima "Sojuz 4" Vladimir Šatalov i "Sojuz 5" Boris Voljanov, Aleksej Jelisejev i Jevgenij Krunov su prvi put u istoriji spojili dvije letilice s ljudskom posadom u orbiti oko Zemlje.

1979  -  Šah Irana Reza Pahlavi je napustio zemlju pod pritiskom sljedbenika ajatolaha Homeinija (Khomeini) koji su potom preuzeli vlast.

1991  -  SAD i zapadni saveznici započeli su u Zalivskom ratu operaciju "Pustinjska oluja" masovnim vazdušnim udarima po vojnim i industrijskim ciljevima u Iraku i Kuvajtu, 19 časova posle isteka ultimatuma UN Bagdadu.

1998. - U eksploziji metana u rudniku "Soko" u Čitluku kod Sokobanje poginulo 29 rudara, dok ih je još toliko teže i lakše povrijeđeno.

2003. - Iz svemirskog centra Kenedi na Floridi lansiran šatl Kolumbija. Neposredno pred slijetanje na Floridi, 1. februara, šatl se raspao u plamenu iznad Teksasa. Poginulo je svih sedam astronauta.

2005. - Na izborima u Hrvatskoj bivši predsjednik Stjepan Mesić osvojio, u drugom izbornom krugu, novi petogodišnji mandat. 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije