Život

Najbolje radno okruženje na svijetu

Najbolje radno okruženje na svijetu
Najbolje radno okruženje na svijetu

Većina radnika bude zahvalna bar za šolju toplog čaja ili bonove za supermarket kada ih dobije uz platu.

Međutim, situacija je potpuno drugačija kod radnog osoblja web stranice Money.co.uk, jer svakodnevno uživaju u raznim povlasticama, od besplatnog piva do mjesečnih, zajedničkih druženja, ali i velikog mjesečnog bonusa.

Takođe, imaju pokrivene troškove za ljetovanja, gdje god to požele. Na kraju godine imaju pravo na 5.000 funti, koje će donirati humanitarnoj organizaciji kojoj žele.

Sve ovo je zasluga Krisa Morlinga, osnivača i glavnog direktora www.money.co.uk, koji kaže da se posvetio jedinom cilju  da kreira najbolje moguće radno okruženje za svoje radnike! Mnogi danas smatraju da je napravio najbolje radno mjesto na svijetu.

"Briga za radnike i tim mi je od najvišeg značaja. Oni su, zapravo, ono najvrednije što imam", kaže Morling.

On je uložio tri miliona funti u renoviranje dvorca u Sajrenčesteru, a renoviranje je uradio konsultujući se sa radnim timom, koji čini 50 zaposlenih. Takođe, za potrebe renoviranja angažovao je i slavnog dizajnera Lorensa Levelina Bouvena.

Nakon što je renoviranje završeno, Morling može da bira da li će sastanke održavati u "planinskoj kolibi", "biblioteci" ili "ledenoj pećini", što je naziv prostorija u dvorcu.

U sklopu sjedišta kompanije napravio je i bioskopsku dvoranu, koja je je urađena tematski i podsjeća na scenu iz "Zvjezdanih staza", a toaleti za radnike urađeni su simbolima "Rolling Stonesa". U srcu dvorca nalazi se prostor za "igranje", druženje, a sve to vodi ka kreativnosti, koja je neophodna njegovom timu.

Morling kaže da je osnovna ideja ovog neobičnog projekta bila da se načini "fantastičan prostor gdje će ljudi željeti da rade".

 "Dakle, sve je bilo podređeno stvaranju jednog fantastičnog radnog okruženje, koje će dovesti i do produktivnosti", kaže Morling i dodaje: "Ovaj prostor renoviran je u skladu sa željama i potrebama zaposlenih. Svako od njih je dao neku ideju."

 Prema riječima Morlinga, njegov tim čine različiti pojedinci; neki od njih žele da se ističu, neki žele da budu u prepunoj kancelariji, dok neki od njih žele potpuni mir.

"Ispoštovali smo njihove želje i sad svako ima radni prostor kakav želi", kaže Morling.

Inače, za nepunih sedam godina, kompanija Money.co.uk prešla je put od male kompanije sa svega sedam zaposlenih, do jednog respektabilnog poslovnog subjekta koji danas zapošljava 50 radnika. Morling i danas, nakon sedam godina, insistira da lično intervjuiše svakog potencijalnog kandidata za posao. On i danas ulaže u svoje ljude, jer su oni zapravo srž njegove kompanije.

Samo renoviranje dvorca trajalo je oko 14 mjeseci, a Morling je intervjuisao svakog zaposlenog o njegovim željama u vezi s radnim okruženjem. Onda je angažovao poznatog dizajnera i zajedno su osmislili cijeli projekat.

Morling objašnjava da je angažovao poznatog dizajnera, kojeg je sasvim slučajno upoznao u teretani, zato što je riječ o čovjeku širokih shvatanja, koji ne robuje standardima struke. Bouven kaže da je ovaj projekat vidio kao idealnu šansu, ali i izazov da jedno "relativno ružno i nekreativno" okruženje pretvori u savremeni radni prostor.

Naravno, ispoštovane su sve želje zaposlenih, od kafeaparata pa do radnih površina koje podsjećaju na sve, samo ne na klasični radni sto.

Rezultat jeste prostor koji predstavlja nevjerovatnu kombinaciju boja, ekscentričnosti, ali i najsavremenije tehnologije.

Na samom ulasku u dio kompanije gdje je i recepcija, mnogima zastaje dah. Tu se nalazi rastinje koje više podsjeća na nestvarni predio, nego na recepciju jedne privatne kompanije.

"Na umu smo imali nešto poput Narnije. To nam je bila polazna ideja za lobi", kaže Bouven.

Kancelarije zaposlenih, ako se uopšte mogu nazvati kancelarijama, predstavljaju jedan otvoren, prozračan prostor gdje rad zapravo predstavlja uživanje. Takođe, za one koji su izrazili želju da budu odvojeni, uređene su male, prijatne prostorije gdje se oni osjećaju kao "svoji na svome".

Sve ovo, kako kažu zaposleni, odaje utisak da zapravo ne idu na"paćenički posao", već da dolaze da se druže i uživaju.

Savremeno uređene prostorije dvorca su u suštoj suprotnosti sa istorijskim okruženjem, ali pazilo se da nijedan istorijski detalj ne bude uništen, jer je tome posvećena posebna pažnja.

Morling kaže da je prva reakcija njegovih radnika bila "izuzetno pozitivna", jer su radnici bili oduševljeni onim što je urađeno.

Morling, koji je još ranije došao na ideju da sjedište kompanije izmjesti van Londona, kaže da je ovim renoviranjem želio da na neki način zaposlenima kompenzuje činjenicu da ne rade u gradu.

 "Čim sam odlučio da sjedište izmjestim van Londona, odmah sam znao da će to biti nezgodno za moje radnike. Štaviše, znao sam da čak ni novi radnici neće htjeti da dođu ovamo", kaže Morling.

Inače, ovaj preduzetnik ove godine planira zaposliti još najmanje deset novih radnika, pazeći da se svi uklope u već postojeći tim.

Iako dvorac možda izgleda suviše ekstravagantan za sjedište jedne relativno skromne kompanije, Morling insistira na tome da je dvorac zapravo veoma isplativ ako cijene uporedite sa poslovnim prostorom u centru Londona.

Uprkos najsavremenijoj opremi ugrađenoj u prostorije dvorca, dvorac je ipak "šlag na torti", jer malo ko očekuje da je sjedište jedne IT kompanije smješteno u nešto staro nekoliko vijekova.

 "Iako mnogima može zvučati čudno, ali ja sam uvjeren da moji zaposleni vrijede svake privilegije koju imaju", kaže Morling.

Važno je spomenuti da zaposleni imaju mogućnost fleksibilnog radnog vremena, ali i korištenja teretane i joga studija na poslu.

Onim danima kad nisu toliko motivisani za posao, imaju prostorije za igru, gdje mogu igrati PS4, imaju stolove za stoni tenis, ali i bife, gdje se mogu poslužiti čim god žele, pa čak i pivom. Jednom mjesečno imaju kolektivna druženja koje više podsjećaju na žurke, a svake sedmice imaju fudbalske i košarkaške utakmice.

Oni koji se pokažu kao izuzetno vrijedni, dobijaju priličan godišnji bonus. Svaki od zaposlenih ima pravo da iskoristi i tzv. miniodmor, na destinacijama poput Floride, Njujorka, Dubrovnika i Kopenhagena, a svi troškovi su im u potpunosti pokriveni.

Na kraju Morling objašnjava i ono što je suština njegove poslovne politike: "Kada radnici osjete da su cijenjeni i da je njihovo mišljenje važno, onda dobijaju dodatnu snagu, a njihova produktivnost postaje bezgranična."

 

Privilegije radnika

 Plaćeni troškovi odmora

 Fleksibilno radno vrijeme

 Besplatni obroci

 Veliki godišnji bonusi (čak do 45 odsto godišnje plate)

 Korištenje teretane i studija za jogu

 Sedmične sportske aktivnosti

 Mjesečna kolektivna druženja (žurke)

 Besplatno piće, čak i pivo

 Korištenje bioskopske dvorane i stolova za stoni tenis

 Tri dana slobodna za volonterski rad ili humanitarnu aktivnost

 5.000 funti za donacije

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije