Život

Najusamljenija žena traži saputnika

Najusamljenija žena traži saputnika
Najusamljenija žena traži saputnika

Agafija Likova, najusamljenija žena na svijetu, priprema se za zimu daleko od civilizacije na jugu Sibira. I ovog ljeta nju su posjetili misionari, koji su joj donijeli namirnice neophodne za zimu, ali ona sama priznaje da joj je, što je starija, sve teže živjeti sama.

Posebno je zabirnuta jer su joj ovog ljeta došli i medvjedi na kućni prag, što je ranije bila rijetkost. Opet, odbija da se preseli u civilizaciju, koju nikada "nije vidjela i kojoj ne vjeruje".

Agafija priznaje da bi voljela dobiti nekog družbenika, životnog saputnika, koji bi joj pomagao, ali koji mora biti istih vjerskih uvjerenja kao ona. Do ovog proljeća sa njom je živio Aleksandar Beštanikov, sin jednog ruskog sveštenika, koji je otišao nakon dva mjeseca, jer nije mogao da se izbori sa izolacijom.

PORODICA DIO SEKTE: Afagija je član porodice Likov, koja je bila dio ruske otrodoksne sekte koja je još u 17. vijeku odbila prihvatiti reformu crkve. Zbog toga su neprestano bili izloženi progonima. Kad mu je 1936. ubijen brat, Karp Likov, Afagijin otac, odlučio je da se sa porodicom skloni u šumu. Članovi porodice Likov živjeli su duboko u šumi u Sibiru čak 40 godina, potpuno izolovani od ostatka svijeta, sve dok ih geolozi slučajno nisu pronašli 1978. godine. Nisu znali da je čovjek sletio na Mjesec, da postoje sateliti niti helikopteri kojima su ih i otkrili. Zapravo, nisu čak znali ni da se dogodio Drugi svjetski rat!

Agafija je rođena devet godina nakon što se njena porodica samovljno izolovala od svijeta. Živjeli su sami sve do 1978. godine, kada su ih otkrili geolozi, koji su helikopterima nadlijetali teren. O tome koliko primitivno živi, svjedoči i to da jedini način na koji zna da zapali vatru jeste uz pomoć kremena. Nikada ranije nije vidjela šibicu niti upaljač. Ipak, ovu zimu dočekuje neizvjesnije nego ranije, posebno zbog medvjeda koji su joj u nekoliko navrata dolazili do kolibe.

SUSRET S MEDVJEDIMA: "Bilo je nezgodno, ali sam ih uplašila tako što sam zalupala u dno prazne kante. Ne znam kako ću prezimiti ovu zimu. Medvjedi će valjda na zimski san, tako da mi oni neće praviti problem, ali ove godine nisam imala hrane za koze, koje mi nisu davala mlijeko, pa nisam uspjela da napravim sir. Imam šest koza, ali nisam imala neke koristi od njih. Takođe, nisam uspjela ni spremiti drva za zimu, tako da ne znam kako ću", kaže Agafija.

Ona ističe da je sve bilo dobro dok su otac Karp, braća Savin i Dimitri, te sestra Natalija bili živi. Međutim, nakon što je otac umro 1988. godine, Agafija je ostala potpuno sama. Majka joj je umrla još 1961. godine od gladi, ali je otac preuzeo brigu o njima. Inače, Karp i njegova žena djeci su pričali da postoje gradovi i države te su ih naučili pisati i čitati uz pomoć jedinih knjiga koje su imali - Biblije i molitvenika.

U nadi da će dobiti nekog pomagača, Agafija se nastavlja pripremati za zimu. Oni koji su joj donijeli pomoć kažu da je to izuzetno vrijedna žena, koja ne prestaje da radi. Ili je u ribolovu, ili obrađuje vrt i priprema drva. Ipak, Vladimir Makuta, jedan od onih koji su joj donijeli pomoć, kaže da će biti teško dovesti nekoga da živi s njom.

"To je jednostavno tako, ne možemo nikoga primorati da dođe ovamo i živi s njom. Sve dok se ne javi dobrovoljac, Agafija će biti sama", kaže Makuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije