Život

Novac kvari budizam

Novac kvari budizam
Novac kvari budizam

Pra Buda Isara je budistički monah s misijom. Naime, iz svog hrama, koji se nalazi u neposrednoj blizini Bangkoka, on poziva na kompletnu rekonstrukciju tajlandskog budizma, jer jer uvjeren da milioni dolara koje dobijaju budistički sveštenici u svojim hramovima kvare njegovo bratstvo, a samim tim i budističku vjeru.

On je uvjeren da je starije sveštenstvo skoro nemoćno da kontroliše čak 300.000 monaha koji su u dodiru sa svjetovnim iskušenjima na svakom koraku.

Iz svog hrama Var Or Noi, okruženog rižinim poljima, Isara poroučje da je neophodno bolje kontrolisanje finansija koje dobijaju određeni hramovi, te da je došlo krajnje vrijeme da se promijeni arhaična struktura tajlandskog budizma, koja je na snazi već vijekovima.

"Budizam na Tajlandu se može uporediti s otrovanim voćem", počinje svoju priču Isara i dodaje: "Ispostavilo se da su najviši nivoi budističke religije navodno i najdevijantniji."

Naime, Isarina misija je započela prošlog mjeseca, kada je Vrhovno sanga vijeće, koje predstavlja glavno tijelo u tajlandskom budizmu, oslobodilo opata iz hrama Damakaja optužbi da je pronevjerio 900 miliona bahta (18 miliona funti) donacija. Ovaj hram pohode neki od najuticajnijih Tajlanđana, među kojima je dosta i političara, i samim tim ovaj hram dobija ubjedljivo najviše donacija. Neki ga čak nazivaju i najbogatijim budističkim hramom.

Monah iz pomenutog hrama je odbacio sve optužbe, te dodao da samim tim što je vratio novac, on ga nije pronevjerio. Ovo je izazvalo skandal na Tajlandu, a istražni državni organi su naredili dalju istragu.

Inače, ova pronevjera je samo posljednja u nizu skandala u vezi sa sveštenstvom tajlandskog budizma. Naime, prije izvjesnog vremena jedan monah je uhvaćen sa 120.000 tableta metamfetamina, dok je drugi investirao čak 700.000 funti donacija na berzu, a sve kako bi došao do profita. Sve ovo predstavlja veliku opasnost za budističku vjeru na Tajlandu.

"Novac i moć, koji su prisutni u nekim tajlandskim hramovima, sveštenstvo tih hramova čini imunim na svaku kritiku", kaže Sulak Sivaraksa, jedan od budističkih eminentnih stručnjaka, koji dodaje:

"Upravo zato je neophodna kako reforma Vrhovnog vijeća, tako i ostalih stvari u budizmu", kaže on. Naime, Vijeće je skup 20 najstarijih monaha koji tradicionalno izbjegavaju bilo kakav kriticizam, jer milioni vjernika ih smatraju nedodirljivim. Svaka njihova odluka, bila ona ispravna ili ne, je konačna. Međutim, najnoviji skandali su pokrenuli lavinu kriticizma. Naime, većina Tajlanđana vjeruje da ovo sveštenstvo nije u stanju da kontroliše i nadgleda 300.000 budističkih sveštenika, jer mnogi od njih skoro svakodnevno dolaze u dodir s brojnim iskušenjima.

"Vrhovno vijeće bi trebalo da ih kontroliše, međutim, problem je što nema nikog ko će upravljati Vijećem i kontrolisati ih", kaže Isara, koji ujedno poziva i na bojkot odluka Vrhovnog vijeća.

Isara kaže da Tajlanđani više ne bi trebalo da se povinuju dekretima koje izdaje Vrhovno vijeće, već Vlada treba da prekontroliše sve hramove i provjeri njihove račune, jer raspolažu ogromnim svotama novca.

Nije tajna da monasi često dolaze u razna iskušenja. Tako je prije dvije godine jedan od najgledanijih video-klipova na YouTubeu bio onaj na kojem jedan budistički monah putuje s Louis Vuitton torbom i to privatnim avionom! On je trenutno u bjekstvu, jer su tajlandske vlasti otkrile da je pronevjerio milione dolara te da je seksualno zlostavljao maloljetnike. Sve ovo ukazuje da je budizam na Tajlandu u velikoj opasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije