Život

Preko BiH do svjetskog rekorda

Preko BiH do svjetskog rekorda
Preko BiH do svjetskog rekorda

Norvežani Gunar Garfors (39), Taj-jung Pak (42) i Ejvind Djupvik (38) postavili su novi svjetski rekord tako što su za 24 sata prošli kroz 19 zemalja, među kojima i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Svoju neobičnu avanturu planirali su dugo vremena, ali na kraju priznaju da im se sve to isplatilo, i to na najbolji mogući način.

"Bilo je to fantastično putovanje. Prijašnji rekord smo potukli tako što smo prošli dvije zemlje više od prethodnika i presrećni smo i zadovoljni zbog onog što smo postigli", rekao je Garfors, a prenosi Daily Telegraph.

Njihovo putešestvije započelo je na granici Grčke i Bugarske, u noći između subote i nedjelje, tačno u ponoć. Uspjeli su da prođu kroz Makedoniju, Kosovo, Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku, Češku, Njemačku, Holandiju, Belgiju, Luksemburg, Francusku i Švajcarsku. Svoje putovanje završili su u Lihtenštajnu, u nedjelju u ponoć.

Garfors kaže da je sve prošlo prilično glatko, osim manjih problema.

"Kada smo došli do Švajcarske, uhvatila nas je oluja, što nas je dosta usporilo. Imali smo i manjih problema oko rentakara u Grčkoj, ali eto, uspjeli smo u obaranju rekorda. Bili smo budni više od 48 sati, ali to je sada nebitno", kaže on.

Inače, da se maleri moraju razbiti na samom početku svjedoči i njihov slučaj, jer je fotograf Džon Bjarne Lium skoro uhapšen pošto je snimao početak obaranja rekorda, a nije znao da ne smije snimati na državnoj granici.

"Očigledno da se graničarima nije svidjelo to snimanje, ali je na kraju sve dobro prošlo. Eto, u svemu ovome, imali smo i malo drame", kaže Garfors.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije