Život

Prodajom slika krpi kraj s krajem

Prodajom slika krpi kraj s krajem
Prodajom slika krpi kraj s krajem

ŽIVINICE - Poslije okončanja školovanja u Građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli - Smjer likovni tehničar, Emis Poljić iz Priluka, kod Živinica, upisao je Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, Odsjek razredna nastava, ali na tri ispita prije kraja napustio je studij i odlučio da se posveti slikarskom zanatu.

"Nisam mogao da položim jedan ispit, odnosno profesor me je stalno obarao. Nisam imao sredstava da plaćam dolaske i obnovu godine, tako da sam odustao. Ali, nekada, kada budem imao novca, moguće je da ću polagati preostale ispite", kaže Poljić.

Ovaj 29-godišnji mladić u nezavršenom potrkrovlju porodične kuće slika motive iz svoje okoline, portrete te prirodne fenomene koje pronalazi na internetu ili kalendarima. Kaže kako njegov otac stanuje u prizemlju kuće i da im je jedini siguran izvor prihoda socijalna pomoć. Njegova majka odlučila je da napusti oca...

"Živim u potkrovlju kuće u kojem nema podova, na nekim sobama nedostaju vrata, a kuhinja i kupatilo nisu završeni. U tom ambijentu slikam i od prodaje slika uspijevam preživjeti. Slike dimenzija 100 x 80 cijenim 100 KM, one A3 formata 50 KM, ali najčešće ih prodajem po nižim cijenama", priča Poljić.

Njegova želja je da ima uređen dom i da se oženi, te da živi od svog rada.

"Godine prolaze, a ja sam faktički u četiri zida. Rijetko izlazim, jer nemam novca za to. Nemam ni djevojku, malo sam povučen, stidan... Ali, nadam se da ću povećati broj prodatih slika, da ću srediti kuću i da ću se nakon toga oženiti", govori on.

Poljić na izradu jedne slike potroši i do četiri mjeseca upornog rada. Riječ je o tehnici ulje na platnu, tako da su neophodna sušenja pojedinih slojeva koja traju po desetak dana.

"Teško nabavljam neophodni repromaterijal, jer moram otići do Tuzle i sve to donijeti u Priluk. Kada prodam jednu sliku, nabavim ono što mi treba, a onda od narednih prodatih slika kupujem ono što mi je potrebno za život", dodaje nadareni prilučki slikar, koji živi i radi u veoma teškim uslovima.

                                                                                                        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije