Život

Proglasili ga mrtvim dok je bio na odmoru

Proglasili ga mrtvim dok je bio na odmoru
Proglasili ga mrtvim dok je bio na odmoru

LONDON - Britanski penzioner proveo je pet fantastičnih nedjelja na odmoru u Južnoj Africi.

Međutim, po povratku kući saznao je da je proglašen mrtvim, što je uznemirilo njegovu porodicu. Čak su mu otkazali i penziju, a najavljeno je da će mu i kuća, koju je dobio od opštine, biti oduzeta s obzirom na to da on više nije među živima, piše "Daily Mail".

Endrju Kerčin (63) nije ni svjestan šta ga je sve snašlo i već mjesec dana pokušava da dokaže da je on zaista živ.

Naime, sve je počelo dok je on bio na odmoru, a njegova porodica dobila pismo od opštine Grejvšam gdje izražavaju "žaljenje zbog njegove smrti, koja se desila u februaru".

Pismo, koje je zapravo zabunom poslalo Ministarstvo za rad i penziono, otvorila je njegova kćerka Sjuzan (30), a sve se dešavalo dok je Endrju bio u posjeti svom bratu Brajanu, koji živi u Južnoj Africi.

Sjuzan, majka petoro djece, kaže da joj je u momentu pozlilo, jer nije ni pomišljala na najgore:

"U početku sam samo iščitavala pismo, jer nisam znala o čemu se radi, čak sam mislila da se radi o nekoj šali", kaže ona i dodala je:

"A onda sam shvatila da je možda umro u Južnoj Africi, a da me niko nije obavijestio", kaže ona. Odmah ga je nazvala i odahanula je tek kada joj se javio:

"To mi je nanijelo toliko bola i želim da osoba koja je odgovorna za ovu monstruoznu grešku dobije otkaz ili bude disciplinovana na neki način", kaže Sjuzan.

Endrju se vratio kući četiri dana kasnije, da bi ubrzo došlo pismo od poreske uprave u kojem su željeli da provjere sa porodicom da li je platio sve poreske obaveze prije nego što je umro.

Sve u svemu, on je na kraju proveo mjesec dana dokazujući da je živ, jer je zapravo došlo do slučaja zamjene identiteta.

"U početku mi je sve bilo komično, jer sam djelovao prilično živahno za nekog ko je proglašen mrtvim", počinje svoju priču Endrju i dodaje: "Međutim, moja kćerka je bila zabrinuta u vezi sa svim. Samo mogu da zamislim kako joj je bilo kad je otvorila pismo u kojem kažu da sam umro."

Ono što ni sam nije znao jeste da li su mu ukinuta i druga lična dokumenta.

"Zaista, ovakve greške mogu imati dalekosežne posljedice. Mogli su mi tako ukinuti pasoš ili vozačku, a da ja to ni ne znam", kaže on.

Iako je objašnjenje bilo da je riječ o zamjeni identiteta, Kirčin kaže da mu niko tačno nije objasnio kako je zaista došlo do zamjene identiteta. Ipak, da je sve otišlo predaleko, shvatio je kada je pokušao da se uloguje na svoj račun u banci, gdje je shvatio da mu posljednja penzija nije uplaćena.

Tada je započela borba za dokazivanje da je živ, što je bilo komplikovano.

Sve je okončano tek nakon što je inspektor iz Ministarstva za rad i penziono došao na njegovu kućnu adresu i lično ga legitimisao. Iz ovog ministarstva kažu da je zapravo riječ o administrativnoj grešci te su poslali svoje izvinjenje Endrjuovoj porodici. Pored toga, oni su mu uplatili sav zaostali novac od neisplaćene penzije.

"Zaista se izvinjavamo kako gospodinu Kirčinu, tako i njegovoj porodici, i zaostala penzija je isplaćena", kaže portparol Ministarstva.

I iz opštine Grejvšam su takođe poslali izvinjenje uz napomenu da mu kuća neće biti oduzeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije