Život

Sindrom hodajućih mrtvaca

Sindrom hodajućih mrtvaca
Sindrom hodajućih mrtvaca

Kejt Valas iz Pensilvanije preživjela je saobraćajnu nesreću u kojoj je prošla bez težih povreda. Međutim, nakon nesreće potpuno se promijenila i danas izgleda kao "živi mrtvac".

Štaviše, njen mozak vjeruje da je ona mrtva.

Njena sestra Kim, koja se brine o njoj, odvela ju je kod psihijatra i utvrđeno je da boluje od Kotardovog sindroma.

Kejt je, kako piše "Huffington Post", skoro prestala da jede i izgubila osjećaj za higijenu. Kao da vegetira i ne pokazuje nikakvu volju za životom.

U masi neobičnih fobija i sindroma, mnogi smatraju kako je Kotardov sindrom jedan od najbizarnijih. Ljudi koji pate od ovog rijetkog mentalnog poremećaja, poznatog i kao sindrom "hodajućih mrtvaca", vjeruju kako su umrli i da ne postoje. Sindrom je dobio ime po francuskom neurologu Žilu Kotardu, koji je svoje istraživanja predstavio 1880. godine. 

Neki pacijenti vjeruju da su izgubili svu krv i unutrašnje organe, a većina pati i od šizofrenije. Liječenje Kotardovog sindroma je sporo, ali moguće uz pomoć antidepresiva, antipsihotika i drugih stabilizatora. Jedan od najbizarnijih slučajeva zabilježen je kod jednog mladića koji je preživio saobraćajnu nesreću. Zbog komplikacija koje su se pojavile tokom oporavka, umislio je da je umro. Stvar je pogoršala njegova majka, odlučivši da se zajedno presele u Južnoafričku Republiku. Mladić je zbog vrlo vruće klime bio uvjeren da je završio u paklu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije