Život

Tri znaka da zapravo nisi srećna

Tri znaka da zapravo nisi srećna
Foto: Juan Pablo Serrano/Pexels | Tri znaka da zapravo nisi srećna

Nekada je očito, a nekad trebamo uočiti suptilnije znakovi koji ukazuju na to da je vrijeme za promjene u našem životu. Ovo su neki od njih.

Samo da izdržim dan

Ujutro se budiš loše raspoložena zbog svega što te čeka ili si, naprotiv, uzbuđena i raduješ se novom danu? Osvijesti kako se osjećaš odmah po buđenju jer je ovo dobar način da razlučiš koliko si srećna svojom trenutnom situacijom. Ako su naše prve misli u danu vezane uz niz obaveza koje nam predstoje, nećemo se moći fokusirat na lijepe trenutke u danu. Zato, ako si primijetila da se ovo događa i tebi, najprije pokušaj stvoriti novu dobru naviku: nakon buđenja, dok si još u krevetu, pokušaj osvijestiti sve za šta si zahvalna i sve ono čemu se danas možeš radovati. Ako ti baš ništa ne pada na pamet i jedino čemu se veseliš je odlazak na spavanje – znači da je zaista vrijeme da promijeniš svoj život. Šta je ono što ti oduzima toliko energije i čini te toliko nesrećnom? Sjeti se da, na kraju krajeva, imamo samo jedan život i šteta je da trošimo vrijeme pukim “preživljavanjem” dana od jutra do polaska na počinak.

Gaziš sopstvene vrijednosti

Život je posložen tako da mnoge važne odluke moramo donijeti dok još nismo spremne za njih jer naprosto nismo dovoljno zrele. Na primjer, odluku o našem daljem školovanju ili o izboru karijere donosimo u godinama kad još ne znamo ko smo, niti smo osvijestile koji su naše jake strane, a koje su naše slabosti. Zato se može dogoditi da kasnije spoznamo kako nismo donijele najbolju odluku za nas – i to zapravo i nije čudno. Takođe, moguće je da zbog pogrešnih odluka naš život postane život koji nije u skladu s našim uvjerenjima i našim vrijednostima. U tom slučaju živjećemo s unutrašnjim nemirom i dilemom te ćemo se mučiti s tim da sami sebe prisilimo nastaviti živjeti prema donesenim odlukama. Ako si osvijestila da je ovo vrijedi i za tebe, ono što možeš odmah učiniti jeste elementu koji nije u skladu s tvojim vrijednostima dati što manje moguće prostora u tvom životu – kako bi više prostora dobile stvari koje odgovaraju tvojim načelima. Iako se ponekad čini teško, gotovo sve u svom životu možemo promijeniti – od partnera do posla. Naš život, kao i naša sreća, samo su i jedino naša odgovornost.

Baviš se drugima

Sasvim je u redu pokazati interes za život drugih ljudi, pomagati im ili u njima pronaći inspiraciju. Ponekad možemo osjetiti i zavist - a i to je prirodno i ljudski. Ali ako se previše bavimo tuđim životima i uvijek se osjećamo loše kad se upoređujemo s drugima – to je loš znak. Prvi korak ka srećnijem životu u ovom slučaju je taj da se prestanemo fokusirati na druge te umjesto toga energiju usmjerimo na sebe. U ovo svakako spada i manje vremena provedenog na društvenim mrežama. To ne znači da nas više ne smije zanimati šta rade naši prijatelji, nego da to treba postati sporedna stvar u našem životu u kojem samo mi imamo glavnu ulogu. Osjećamo li se loše kad god svjedočimo tuđim uspjesima ili lijepim događajima, očito je da nam nešto nedostaje u životu. Umjesto da fokus stavimo na druge, okrenimo se natrag sebi jer ćemo tako bolje spoznati šta zapravo želimo i šta nam treba kako bismo bile istinski srećne.

(net.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije