Život

Zašto žene češće traže razvod?

Zašto žene češće traže razvod?
Foto: Engin Akyurt/Unsplash | Zašto žene češće traže razvod?

Razvodi su, kako pokazuje statistika, postali znatno češći u modernom društvu, a, iznenađujuće, žene su te koje češće pokreću postupak.

Pitanje koje muči mnoge je: zašto je to tako? Prema riječima poznate seksološkinje Biance Schmidt, koja redovno piše za VG, odgovori se kriju u dubokim emocionalnim i drugim potrebama koje su često zanemarene.

"Kao i biljke, ljubavni odnosi zahtijevaju njegu i pažnju", objašnjava ona.

Dodaje da su svi odnosi izazovni i da nijedan par ne može potpuno izbjeći poteškoće. 

"Prava ljepota veze se otkriva kroz suočavanje i prevazilaženje zajedničkih izazova. To je proces koji nas obogaćuje i razvija, kako individualno, tako i kao par", kaže ona.

Istorijski, do sredine 20. vijeka, razvodi su bili rijetkost. Bračni parovi su ostajali zajedno iz ekonomskih i praktičnih razloga, dok su jasno definisane uloge muškarca i žene podržavale taj sistem.

Međutim, sa ekonomskom emancipacijom žena, koja je donijela veće šanse za zapošljavanje i nezavisne prihode, sklonost ka razvodima je počela naglo da raste. 

"Žene danas, više nego ikada, iniciraju razvode", potvrđuje statistika u zapadnim zemljama.

Danska studija objavljena u "PubMed" identifikovala je pet ključnih razloga zbog kojih parovi prekidaju svoje veze: nedostatak ljubavi i intimnosti, problemi u komunikaciji, nedostatak simpatije i poštovanja, razilazak puteva, kao i ozbiljne prevare i povrede povjerenja.

Iako mnogi vole da misle da će maksima "srećna žena, srećan život" sama po sebi održati brak, Schmidt naglašava da je za pravu sreću potrebno mnogo više, prenose Vijesti.

"Emocionalna bliskost, međusobno poštovanje i razumijevanje su ključni za zdrave i dugotrajne odnose", ističe ona. 

Američka studija među univerzitetskim studentima otkrila je da žene imaju znatno veća očekivanja od braka, što može da vodi ka razočaranjima kada se ti snovi ne ostvare.

"Kada prezir prema partneru uđe u vezu, to obično znači početak kraja", upozorava Schmidt, dodajući da je ključno očuvati ljubav i poštovanje prema partneru kao temelj dugovječne sreće.

Dakle, kako da se obezbijedi da brak opstane u ovim izazovnim vremenima? 

Investiranje vremena i truda u "osnovne vrijednosti" kao što su empatija i iskrena komunikacija može biti presudno. 

Razumijevanje dubokih emocionalnih potreba vašeg partnera, kao i vaše sposobnosti da ih ispunite, može značajno doprinijeti stabilnosti i zadovoljstvu u vašem zajedničkom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije