Svijet životinja

9 činjenica koje niste znali o slonovima

9 činjenica koje niste znali o slonovima
9 činjenica koje niste znali o slonovima

Svijet najvećih kopnenih životinja na Zemlji, koje potiču sa samo dvaju kontinenata – Azije i Afrike, zanimljiviji je nego što smo mislili.

Najveći slon na svijetu je?

Afrički slon je u prosjeku viši od azijskog za jedan metar, a teži čak i do dvije tone. Kako piše Zoološki vrt u San Dijegu, najveći slon na svijetu nam dolazi upravo iz Afrike i težak je čak više od deset hiljada kilograma, a visok oko četiri metra.

Način ishrane

Odrasla jedinka može da pojede oko 136 kilograma hrane dnevno. Ipak, apetit jednog slona zavisi od njegove veličine. Veoma veliki slonovi su skloni različitim zdravstvenim problemima zbog svog ogromnog apetita. Zbog ovakve veličine, slonove je veoma teško i izmjeriti.

Mama je glavna

Slonovi se kreću u krdima koje predvodi najstarija ženka. Mladi i starije ženke se drže i putuju zajedno, dok odrasli mužjaci lutaju samostalno.

Maniri

Slonovi imaju svoja pravila. Na primjer, oni prilikom susreta s drugim slonom očekuju od njega da produži svoju surlu u znak pozdrava. Odrasle ženke često podučavaju mlade slonove u krdima kako da se pravilno ponašaju.

Uši kao znak raspoznavanja

Afrički slonovi se mogu prepoznati po svojim većim ušima. Mnogi smatraju da, kada su ispružene, njihove uši imaju oblik kakvim je afrički kontinent prikazan na mapama. Azijski slonovi imaju manjei okruglije uši koje su spljoštene na krajevima.

Surla od sto hiljada mišića

Surla, koja je postala zaštitini znak ovih životinja, zanimljiva je i po tome što se sastoji od sto hiljada mišića. Slonovi je koriste kako bi disali i držali predmete i hranu.

Prirodna klima

Kako su stalno izloženi suncu, slonovi pronalaze različite načine da se rashlade. Jedan od njih je i izbacivanje vode kroz surlu. Zanimljiv podatak je i da slonovi koriste uši kako bi izbacili jedan dio toplote iz tijela.

Lijeva ili desna strana

Kao što ljudi mogu biti ljevoruki ili desnoruki, tako i slonovi pretežno koristite lijevu ili desnu kljovu. Dominantnu kljovu je lako prepoznati jer je spuštenija od druge, navodi World Wildlife fund.

Zaštita od sunca

Iako je koža slona deblja i više od dva i po centimetara, ona je veoma osjetljiva na sunce. Kako bi je zaštitili, slonovi se prekrivaju blatom ili prašinom.

(NN, National Geographic Srbija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije