Svijet životinja

Bjeloglavi sup u Hercegovini, Dušan Silni dobio društvo

Bjeloglavi sup u Hercegovini, Dušan Silni dobio društvo
Bjeloglavi sup u Hercegovini, Dušan Silni dobio društvo

TREBINJE - Bjeloglavi sup, kao autohtona ptica koja sve više odumire na prostorima cijele Evrope, ponovo je vraćen u staro stanište u Popovom polju, kod Trebinja, gdje je za ovoga "čistača prirode" sagrađen i veliki kavez u selu Sedlari, a sada se u njemu nalaze dva primjerka ove vrste jastreba.

U kavez u Sedlarima smješten je jedan zalutali bjeloglavi sup nazvan Dušan Silni, koji je pronađen u okolini Bratunca, gdje je najvjerovatnije posustao od letenje, i smješten u svoje prirodno stanište u Popovom polju. Iz rezervata "Klisura rijeke Uvac" sada mu se pridružio i drugi. U pitanju je primjerak bjeloglavog supa koji je stigao u Trebinje prije četiri dana u okviru Programa vraćanja bjeloglavog supa u Republiku Srpsku, čime je završena prva faza ovog projekta započetog još prije pet godina.

"S obzirom na to da projekat treba da bude samoodrživ, odnosno da se u Popovom polju mora formirati jato da bi se moglo govoriti o njihovom povratku u staro stanište, gdje je bila njihova prijeratna kolonija, moramo imati tokom narednog perioda još oko šest ptica, što je daleko veći problem nego što se čini", kazao je Slobodan Nagradić, direktor Republičkog zavoda za zaštitu istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

Doktor Saša Marinković iz beogradskog Instituta za biološka istraživanja kaže da je dolazak drugog bjeloglavog supa značajan za Trebinje jer ova divna ptica, zajedno s pećinom Vjetrenicom i drugim zanimljivostima Popovog polja, može biti i značajan turistički potencijal, kakav je i rezervat "Uvac".

On je precizirao da su, osim supa, s hercegovačkog područja nestale još neke vrste lešinara koje su jako značajne kao razgrađivači organskih materija, odnosno čistači prirode, a koji se radi poretka u prirodi moraju vratiti u Hercegovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije