Svijet životinja

Francuska odobrila lov na vukove

Francuska odobrila lov na vukove
Foto: Ilustracija | Francuska odobrila lov na vukove

Francuska vlada dala je dozvolu za lov više desetina vukova u planinskim krajevima gdje su ovce izložene napadima.

Vlada je odobrila ubijanje najviše 40 vukova do jula 2018, što iznosi malo više od 10 odsto ukupnog broja vukova u toj zemlji.

Prema dozvoli, nakon što se najčešće u organizovanom lovu ubiju 32 vuka, farmeri imaju pravo da ubiju još osam, ali isključivo u situacijama kada tako sprečavaju neposredni napad ili prekidaju napad koji je u toku.

Preko 8.000 domaćih životinja, najviše ovaca, ubijeno je tokom prošle godine u napadima za koje su okrivljeni vukovi. Farmeri tvrde da električne ograde i veliki ovčarski psi nisu dovoljni da zaustave predatore i traže veću kvotu ubijenih vukova.

Aktivisti za prava životinja su pozvali na obustavu lova i tvrde da su hici upozorenja dovoljni da otjeraju gladne vukove.

Ministar ekologije Nikola Ilo rekao je da Francuska mora naći ravnotežu između zaštite vukova, zaštićene vrste u Evropi, i zaštite stoke. To prethodnim vladama nije polazilo za rukom.

Nakon što su tridesetih godina istrijebljeni, vukovi su tokom devedesetih godina u Francusku ponovo ušli iz Italije i sada ih ima u 30 od ukupno 101 francuskog departmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije