Svijet životinja

I mačke pate od depresije

I mačke pate od depresije
Foto: Ilustracija | I mačke pate od depresije
N.N.

"Jesenji i zimski bluz" kod mačaka se najčešće manifestuje probirljivošću u ishrani i dužim spavanjem, ali svaka promjena u ponašanju uspješno se "liječi" ljubavlju i igrom.

Da li ste se ikada osjećali pospano tokom oblačnog i kišnog dana? Sigurno je da jeste. Tako je i s mačkama. Međutim, pojačano druženje sa mačjim kućnim ljubimcem sigurno će i vama pomoći da lakše prevaziđete jesenju i zimsku depresiju.

S početkom jeseni sve se mijenja. Svjetla je sve manje, temperatura je niža, smanjuje se nivo mirisa okoline. Kolorit okoline postaje tamniji. Zvuci su tiši. I mačja okolina polako postaje sve manje zanimljiva. Bez obzira da li su fizički u njoj ili je samo posmatraju s prozora.

Mačji svijet je, to se mora priznati, mnogo zagonetniji i naizgled komplikovaniji od svijeta pasa. Dok pseća raspoloženja možete relativno lako da tumačite, mačke je mnogo teže "pročitati". Nemaju izrazite promjene koje se mogu tumačiti kao mimika lica niti se posebno oglašavaju, pogotovo ne preglasno. Međutim, savremena nauka i te kako tvrdi da je njihov život prepun emocija, samo su one skrivenije i lako mogu izmaći oku nevještog posmatrača, piše Pet Magazne.

Metabolizam

Ipak i njihovo tijelo kao i tijelo svakog sisara podleže kako dnevnim i godišnjim promjenama na metaboličkom nivou, tako i promjenama u raspoloženju. Ove promjene nisu tajna vlasnicima ovih predivnih i korisnih članova prirode i porodice, samo ih je teže zapaziti odmah.

Kao i kod svih nas, tako i kod mačaka krajem ljetnjeg perioda dolazi do promjena u ponašanju. Posmatrajući ih, njihovo tijelo će vam definitivno reći da se vrijeme mijenja. Prije svega, počinju mnogo više da spavaju, pa se ponekad dešava da mačka prespava i cijele dane bez nekih posebnih znakova interesovanja za bilo šta oko sebe. Metabolizam se usporava i talože se rezerve masti. Ovakve promjene su mnogo izraženije kod mačaka koje izlaze napolje, jer je njihovo tijelo podložnije osjećaju promjene u spoljašnjoj sredini. Tokom lijepih i toplih dana mnogo više vremena provode napolju, a s dolaskom prvih hladnijih dana mnogo više vremena provode u kući. Zanimljivo je da se ovakva promjena mnogo teže zapaža kod kućnih mačaka jer su temperaturne promjene mnogo slabije izražene u njihovoj okolini, kao i promjene svjetla.

Reuma

Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti da s dolaskom hladnijeg vremena dolazi i do izraženije pojave reumatskih oboljenja koja takođe u velikoj mjeri mogu ograničiti njihovo kretanje i usporiti metabolizam zbog izraženih bolova i manjka aktivnosti. Kod mačaka koje imaju reumatske probleme veoma je izraženo i stalno traženje sunca. Čim se pojavi i zrak sunca koji dopire kroz prozor, mačka će odmah leći na to mjesto i provesti nepomično sve vrijeme koliko je sunce na tom mjestu. Ovo može biti i jedan vid ranog upozorenja da mačka pati od reumatskih problema, pa je potrebno odvesti je kod veterinara da bi se uspostavila adekvatna terapija.

Varenje

Jesenji poremećaji kod mačaka koje izlaze napolje mogu biti izraženi i u poremećajima varenja pogotovo zbog nedostatka trave. Poznato je da mačke veoma često uzimanjem trave (lisičji repak), regulišu svoje varenje i izbacivanje dlake. U nedostatku trave, i uz jesenje linjanje, mačke mogu zapasti u veoma problematična stanja koja se najčešće manifestuju učestalim povraćanjem kiseline ("povraćanje pene") kao i promjenama u dinamici pojave stolice. Ovakva stanja u zavisnosti od stanja mačke mogu se manifestovati pojavom upornih proliva ali i zatvora.

Depresija

Nikako ne smijemo zaboraviti i poremaćaje koji se mogu tumačiti kao psihološka depresija uslijed promjene vremena. Mačke koje su navikle da nuždu obavljaju napolju veoma će se teško prilagoditi kućnom toaletu. Kod takvih poremećaja potrebno je prije svega pokazati puno strpljenja dok se mačka ne prilagodi novonastaloj situaciji.

Ovakav vid depresije se može manifestovati i promjenama navika u ishrani. One mogu dugo odbijati hranu, stalno tražeči nešto drugo što može da izgleda kao izvoljevanje. Međutim, ovakvo ponašanje je samo traženje veće pažnje i kontakta s vlasnikom. Mačka na ovaj način traži više ljubavi i više pažnje.

U tim prelaznim periodima morate im pokazati više pažnje pre svega kroz kontakte s njima i kroz različite vrste animiranja koje će im odvući pažnju od trenutnog stanja depresije.

(Petmagazine.rs)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Ovo je najskuplja tečnost na svijetu
Svijet životinja

Ovo je najskuplja tečnost na svijetu

Šta ukazuju neprijatni mirisi vašeg psa
Svijet životinja

Šta ukazuju neprijatni mirisi vašeg psa

Zašto psi kopaju rupe u zemlji
Svijet životinja

Zašto psi kopaju rupe u zemlji

Pijani, halapljivi golub ptica godine
Svijet životinja

Pijani, halapljivi golub ptica godine

Najčitanije