Svijet životinja

Kina šalje dvije pande u Španiju

Kina šalje dvije pande u Španiju
Foto: Pexels/Ilustracija | Kina šalje dvije pande u Španiju krajem mjeseca

Kina će sljedeće nedjelje poslati novi par pandi u Španiju, dva mjeseca nakon što se jedan par pandi vratio iz Španije vratio u Kinu.

Kinesko udruženje za zaštitu divljih životinja saopštilo je danas da će pande Đin Si i Žu Ju krenuti na putovanje 29. aprila iz jugozapadnog kineskog grada Čengdua u provinciji Sečuan, a svoj desetogodišnji boravak započeće u zoološkom vrtu u Madridu.

Par dolazi iz Istraživačke baze za uzgoj pandi u Čengduu,a  pande su stare oko četiri godine.

Baza je pripremila posebne kaveze za vazdušni transport kako bi pande mogle slobodno da se kreću, hrane i odmaraju, dok će im za jelo biti dostupna dovoljna količina svježeg lokalnog bambusa i izdanaka bambusa iz Sečuana, prenosi Tanjug.

Uzgajivači džinovskih pandi i veterinari takođe će putovati s njima u Španiju, prenosi Sinhua.

Da bi dočekao ove džinovske pande, Madridski zoološki vrt primijenio je savjet kineskih stručnjaka o nadogradnji ograđenog prostora za džinovske pande, uključujući rekonstrukciju sobe za uzgoj i dodavanje objekata za igru, kao što su okviri za penjanje.

Bing Ksing i Hua Zui Ba, dve druge džinovske pande poslate u Španiju u septembru 2007. godine, doletjele su nazad u Čengdu prošlog mjeseca, zajedno sa tri mladunca rođena u Španiji, a španski zoološki vrt je bio domaćin oproštajne zabave za ove pande prije njihovog povratka u Kinu.

Kina i Španija već nekoliko godina rade zajedno na promovisanju zaštite džinovske pande, sa šest mladunaca koji su uspješno rođeni i odgajani zahvaljujući  zajedničkim naporima.

Nekoliko puta su održane kulturne aktivnosti kako bi se podigla svijest o džinovskim pandama, uključujući nedjelju kulture džinovskih pandi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije