Svijet životinja

Mačka u pubertetu - nije lako, ali ima rješenja

Mačka u pubertetu - nije lako, ali ima rješenja
Mačka u pubertetu - nije lako, ali ima rješenja

Ako imate djecu, onda znate da je ulazak u pubertet jedna zabavna prekretnica u njihovom životu. A možda se sjećate kako je to izgledalo kad ste vi bili tinejdžer - promjene raspoloženja i ponašanja na svakodnevnoj bazi sigurno su "oduševljavali" ljude oko vas.

Po istom principu i životinje u pubertetu doživljavaju promjene iako je razlika u tome što vam neće pred nosom zalupiti vrata ako im nešto zabranite.

Ove promjene kod mačaka se događaju između četvrtog i šestog te dvadesetog mjeseca života. Mačke koje s bile tihe i mirne, mazne i sramežljive, mogu odjednom postati zaigrane, bučne, čak i malo zločeste, dok se mačke koje su dotad bile pune energije, mogu početi pretvarati u maze kojima je cilj jedino uvaliti se u nečije krilo.

U tom periodu dolazi do promjena u ponašanju s kojima ćete se možda morati uhvatiti u koštac. Vaša mačka postaje zrela i odrasla i željeće "ostaviti trag", što može značiti da će postati agresivnija ili će tražiti više ljubavi i pažnje.

Ako vaš "pubertetlija" pokazuje znakove agresije, to može značiti da razvija naviku griženja i grebanja ljudi, što nikako nije dobro, posebno ako imate djecu. Ali s malo upornosti i to može biti riješeno ili barem kontrolisano.

Koristite špricalicu s čistom vodom i pošpricajte mačku svaki put kad ugrize ili ogrebe. To će ih toliko nanervirati da će s vremenom prestati, samo budite uporni. Ako vam mačka ima pristup vanjskom svijetu, pripremite se da će se u tom periodu vjerovatno vraćati kući s nešto više povreda i ožiljaka nego inače. Moguće je da će sama izazivati borbe sa nekom mačkom, a to je zaista teško kontrolisati ili promijeniti. Ipak, ne brinite, s vremenom će se i takvo ponašanje smiriti, a do tad brinite za nju i pazite da rane koje je zadobila vani nisu preozbiljne.

Takođe, imajte na umu mogućnost da će vam tokom mačjeg puberteta možda nastradati namještaj u kući. One će grebanje namještaja tokom tog perioda intenzivirati, jer tako, između ostalog, ostavljaju svoj miris na "svojem vlasništvu". Tu bi vam opet mogla pomoći špricalica s vodom. Ako je mačka jako teritorijalna, miris bi mogla početi ostavljati i mokrenjem. To je malo veći problem, jer se teško riješiti smrada mačjeg urina. Ako postoje neka posebna mjesta na kojima voli vršiti nuždu, pošpricajte to mjesto s malo vinskog sirćeta, to će je odbiti od ponovnog mokrenja na tom mjestu.

U pubertetu mačke dosežu polnu zrelost što znači da je vrijeme za stvaranje vlastite porodice. Naravno, preporučuje se kastracija kada je to u pitanju. Kod ženke ćete prepoznati da je zrela za parenje ako počne proizvoditi visokofrekventne zvukove (drugim riječima vrištati i urlati) te se valjati naokolo. Takvo ponašanje obično traje sedam dana. Ako u tom trenu još niste serilizovali mačku, pokušajte je zadržati u kući želite li izbjeći podmladak.

Za što laki prolazak ove faze, zabavite macu "pametnim" igračkama, posvetite joj se i igrajte se s njom svaki dan te je uključite u što je više aktivnosti kako bi na nešto potrošila svu tu energiju. Osim toga, kroz igru će mačka zadovoljiti i svoje potrebe za lovom, šunjanjem, skrivanjem i svim ostalim instinktivnim ponašanjima koje tek mora naučiti kontrolisati.

Piše "Mačkarica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije