Svijet životinja

Medvjedima zasadili plantaže voća ne bi morali lutati po gradovima

Medvjedima zasadili plantaže voća ne bi morali lutati po gradovima
Foto: Pexels/Ilustracija | Medvjedima zasadili plataže voća ne bi morali lutati po gradovima

U španskoj opštini Polasijones Fond za zaštitu divljih životinja (Fapas) zasadio je prvu malu platažu voća u cilju poboljšanja staništa mrkog medvjeda na Kantabrijskim planinama i sprečavanja lutanja ove vrste po gradovima.

"Tokom poslednjih nekoliko godina, proces ekspanzije medveda, kojem se radujemo, takođe nam stvara neke neprijatnosti", rekao je Roberto Artasančez, počasni direktor Fapas-a, buduči da povećanje populacije ove vrste dovodi do toga da se "neki medvjedi previše približe gradovima u potrazi za resursima hrane koje ne mogu pronaći u planinama".

"To nije prihvatljivo, lakše je pronaći kruške, jabuke i trešnje u gradskim sredinama, koje često već imaju ogroman gubitak stanovništva i produktivnosti“, ističe direktor fonda.

Artasančez naglašava da je projekat nastao kao rezultat toga što se se veliki sadovi drveća, iako su pomogli proliferaciji mrkog medveda, pokazali kao "neefikasni", pošto se većina stabala osušila. 

Ove plantaže garantuju da "ako medvjed želi da se hrani jabukama u proljeće, moći će da ih nađe" i "neće morati da silazi u kuću u gradu", naglašava Artasančez.

Cilj ovog projekta, koji finansira energetska kompanija EDP Renovables, je da se za četiri do pet godina proizvede između 100 i 200 kilograma voća godišnje po stablu, što je više nego dovoljna količina za Fapas, piše španski Efe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije