Svijet životinja

Može li pas da nanjuši zlato? (VIDEO)

Može li pas da nanjuši zlato? (VIDEO)
Foto: Pixnio | Može li pas da nanjuši zlato? (VIDEO)

​Čini se da nema kraja dugačkom spisku predmeta koje mogu da otkriju obučeni psi. Pseći nos je moćno sredstvo za pronalaženje svega što poželimo i zamislimo: od zabranjenih mobilnih telefona u zatvorima do smrtonosnih bakterija i stjenica u dušecima. Stoga se prirodno nameće pitanje može li nevjerovatno čulo mirisa psa pomoći da se očuva i važan dio kulturnog naslijeđa čovječanstva koje završava u privatnim sefovima i vilama moćnika?

Mnoge zemlje u svijetu, bogate neprocenjivim kulturnim naslijeđem, vjekovima su na meti pljačkaša i krijumčara koji se ne ustručavaju da svoja zlodjela izvedu i na najvažnijim i najranjivijim arheološkim lokalitetima. Ratovi i politički nemiri učinili su države ranjivim zbog gubitka kulturnih dobara: pojedine institucije izvještavaju da je, recimo, između 2012. i 2013. godine, u vrijeme građanskog rata u Siriji, vrijednost uvoza "antikviteta" u SAD porasla za oko 133 odsto, a slično tome, "uvoz antikviteta" iz Iraka porastao je za 1.302 procenta tokom perioda nemira između 2009. i 2013. godine.

Do sada su napori da se obuzda priliv ukradenih dragocjenosti imali ograničen uspjeh. Carinicima je teško da pronađu artefakte vješto skrivene u koferima i paketima, a da bi se ova praksa promijenila, razvijen je tzv. K-9 program za pronalaženje artefakata u kojima su glavni akteri psi tragači. Oni su obučeni da njuškanjem pronađu opljačkane kulturne artefakte na teretnim objektima, aerodromima i drugim mjestima na kojima se odvija transport robe. Specijalno obučeni psi mogli bi da postanu najnovije nepogrešivo oruđe za sprečavanje krijumčarenja arheološkog blaga.

Danas su psi obučeni da nanjuše sve, od narkotika, oružja, eksploziva do dragocjenih metala. Ko je imao priliku da prati obuku ovih pasa i da ih vidi u "akciji", zna da će oni trčati unaokolo, okretaće glavu u svim pravcima i njuškajući tražiti odgovarajući miris. Zato ne iznenađuje vijest da pojedini vlasnici obučavaju pse da traže zlato.

Psi imaju nevjerovatno čulo mirisa i mogu se obučiti da otkriju širok spektar mirisa, ali obuka da nanjuše zlato nije uobičajna. Zlato nema tipičan miris, ali se u prirodi nalazi u mineralnim nalazištima: detektovanje minerala pirita, poznatog pod duhovitim imenom "zlato za budale", takođe može dovesti do pravog zlata koje se obično nalazi u blizini ove žute stene, piše "Wagwalking".

Psi vole igre u stilu lova i pogodni su za obuku pronalaženja dragocjenih metala i minerala. Psi su podučavani da njuškanjem pronalaze rudu u Finskoj, Rusiji i Švedskoj. Sposobnost njuškanja bila je njihova prednost da ih "zaposle" u pronalaženju rude, jer su to radili brže i nepogrešivije od skupih mašina i ljudi.

Evo i snimka jednog tragača za zlatom čiji je pas "nepogrešivo" pronalazio dragocjeni žuti metal.

Prvi "rudarski" pas po imenu Lari nepogrešivo je njušio rudu: od ranih 60-ih godina 20. vijeka, pa sve do oko 1994. godine, psi su ulazili u rudnike, "zarađujući" zahvaljujući nosu kojim su otkrivali zalihe vrijednih minerala.

Kad je industrija čelika oslabila, psi nisu bili potrebni sve dok Peter Bergman, švedski geolog, nije oživio koncept "Ore Dog". Bergman je regrutovao trenere pasa koji su radili u vojsci i stvorio je novu "rasu" pasa njuškača metala, uključujući njemačkog ovčara i belgijskog ovčara malinou koji su bili omiljeni policijski psi.

Velike rudarske kompanije zainteresovale su se za pse koji su pronalazili vrijedne minerale i metale, jer je vrijeme oduvijek značilo novac, a ovi njuškači sa šapama to su radili zaista brzo.

Da bi pronašli zlato, psi su obučavani da nanjuše određene biljke koje rastu oko mineralnih naslaga, poput vrste heljde sa malim žutim cvjetovima.

Psi nisu jedine životinje koje pomažu u pronalaženju dragocjenih metala i minerala: poznato je da termitnjaci kriju mnoge tajne ispod zemlje, a jedna od njih otkrivena je ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka, kad je ispod gomile termita otkriveno bogato nalazište dijamanata.

Obučen pas lako će "nanjušiti" zlato koje je često okruženo malahitom, bakrom, pa i piritom neprijatnog mirisa. Psi koji njuškaju rudu obučeni su da osjete različite metale u kombinaciji sa sulfidima. Oni ispuštaju oštar miris sličan pokvarenim jajima. "Psi za rudu" obučeni su na sličan način kao i psi detektori eksploziva koji "nuše" male količine eksploziva uskladištene u limenim konzervama.

Psi koji tragaju za zlatom često rade u teškim uslovima gdje ima pacova i zmija. Pošto "Ore Dog", kompanija koju vodi Peter Bergman, traga za zlatom u zemljama kao što su Južna Afrika, Irak i Australija, psi moraju biti spremni za rad u svim uslovima i na svim terenima, prenosi "Ljubimci.Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije