Svijet životinja

Neobično stvorenje iz Australije oduševilo svijet (VIDEO)

Neobično stvorenje iz Australije oduševilo svijet (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Neobično stvorenje iz Australije oduševilo svijet (VIDEO)

Rijeka Mari stanište je jedne od najneobičnijih stvorenja koja žive u vodama Australije, poznata po tome što može da diše kroz zadnji dio svog tijela 72 sata.

Koranjača rijeke Mari prilagodila se životu pod vodom nakon što se odvojila od svih ostalih živih loza kornjača prije više od 18 miliona godina.

Životinja iz rijeke Mari u Kvinslendu (Australija), uglavnom se hrani vodenim biljkama, a na njenom jelovniku ponekad su i sjemenke, voće i larve insekata.

Kornjača rijeke Mari ima karakterističan izgled zahvaljujući "pankerskoj" frizuri, odnosno zelenim algama koje rastu iz njene glave i tijela i pomažu joj da se fino maskira i sakrije od predatora. Ona ima i dvije dugačke, mesnate izbočine zvane mrene koje vire iz brade: one joj pomažu da osjeti sve što se dešava u njenoj okolini.

Osim neobičnog izgleda, kornjača rijeke Mari poznata je po neobičnoj karakteristici koja joj služi kao "kec u rukavu", tačnije u njenoj zadnjici.

"Kornjača rijeke Mari može da provede dane potopljena pod vodom u kojoj bez problema diše kroz specijalizovane organe unutar svoje kloake", kaže Riki Gambs, istraživač u programu "EDGE of Existence" koji se bavi očuvanjem jedinstvenih i zanemarenih vrsta životinja.

Dok neke slatkovodne kornjače koriste svoju kožu da bi disale pod vodom, kloakalne žlijezde omogućavaju kornjači rijeke Mari da bude duže potopljena, čak 72 sata. Kloakalne žlijezde prekrivene su papilama zahvaljujući kojima kornjača dobija kiseonik koji ulazi u njen krvotok, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije