Svijet životinja

Planirano da lovišta budu ustanovljena po namjeni

Planirano da lovišta budu ustanovljena po namjeni
Planirano da lovišta budu ustanovljena po namjeni

BANJALUKA - Zakonom o lovstvu i programom rada Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u ovoj godini planirano je da u Srpskoj budu ustanovljena lovišta po namjeni, a konačnu odluku o tome donijeće Vlada.

Aktivnosti na izradi elaborata o ustanovljavanju lovišta provodi stručna komisija koja je imenovana rješenjem ministra, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"Na bazi analize podataka koje godišnje dostavlja Lovačko udruženje `Leotar` iz Trebinja, uočeni su loši rezultati gazdovanja lovištem `Leotar`. Utvrđeno je da praktično nije bilo korišćenja ovog lovišta, odnosno evidentiranog odstrela divljači, iako su dozvole za lov i lovne karte izdavane od korisnika lovišta", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističu da je  stručna komisija izvršila analizu dosadašnjeg gazdovanja lovištima na osnovu planskih akata, izvještaja, propisanih evidencija i drugih raspoloživih, zvaničnih podataka.

U saopštenju se dodaje da je uz lovište "Orjen", u Republici Srpskoj ustanovljeno još 15 privrednih lovišta koja su u skladu sa prirodnim potencijalima ravnomjerno raspoređena.

"Centar za gazdovanje kršem planiran je kao budući korisnik privrednog lovišta `Orjen`. Ovo je javni interes koji se ogleda kroz doprinos boljem poslovanju i održivosti Centra, efikasnijoj zaštiti divljači, korišćenju svih potencijala lovišta i razvoju lovnog turizma na području Trebinja", naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede, šumrstva i vodoprivrede.

Nakon okončanih javnih rasprava o Nacrtu ustanovljavanja lovišta,  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razmotriće sve primjedbe, prijedloge i sugestije i sve što bude opravdano i argumenotovano biće ugrađeno u prijedlog  dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije