Svijet životinja

Polarni medvjed pronađen 700 km od Arktika

Polarni medvjed pronađen 700 km od Arktika
Foto: Ilustracija | Polarni medvjed pronađen 700 km od Arktika

Bijeli polarni medvjed koji naseljava Arktik pronađen je na zapadu Rusije, više od 700 km udaljen od svog prirodnog staništa.

Fotografije medvjeda Umke koji pliva u rijeci Kolima u ruskoj republici Jakutiji objavilo je Ministarstvo prirodnih resursa.

Prema pisanju "Sajbirijan tajmsa“, Umku je lokalno stanovništvo hranilo ribama, pre nego što je završila u moskovskom zoološkom vrtu.

Polarni medvjedi su u ovom regionu rijetka pojava. Istraživanje rađeno u aprilu pokazalo je da u krugu od hiljadu kilometara u ovoj oblasti postoji svega 20 polarnih medvjeda.

Eksperti kao objašnjenje kako je Umka mogla da dospije na mjesto toliko daleko od kuće navode to što su njenu majku ubili lovci koji su zatim nju odveli do rijeke Kolime, piše Independent.

Stručnjak za divlje živorinje Fedor Jakovljev je međutim odbacio ovu verziju priče.

"Ne vjerujem da se lov na majku dogodio, niti da je bio razlog da se Umka nađe ovdje. Medvjed je bio jako dobro hranjen, što pokazuje da je bez majke ostao skoro. Mislim da je majka mladunčeta bila previše slaba ili stara. Možda je napadnuta od mrkog medjveda, dok je Umka uspjela da pobjegne“, rekao je Jakovljev.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije