Svijet životinja

Polarnim medvjedima prijeti glad

Polarnim medvjedima prijeti glad
Foto: Tanjug/AP | Polarnim medvedima prijeti glad

Naučnici su upozorili da se neke jedinke polarnog medvjeda suočavaju sa glađu zbog klimatskih promjena i topljenja arktičkog morskog leda jer nisu u stanju da prilagode svoj režim ishrane životu na kopnu, prenijeli su danas britanski mediji.

Polarni, bijeli medvedi najčešće se hrane prstenastim fokama koje love na ledenim pločama Sjevernog ledenog mora, ali kako led nestaje zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja veliki broj bijelih medvjeda provodi sve više vremena na obalama, hraneći se ptičijim jajima, bobicama i travom, prenosi BBC.

Međutim, život bijelih medvjeda na kopnu čini da oni brzo gube tjelesnu masu što povećava rizik od uginuća.

Polarni medvjed je postao simbol sve veće prijetnje koju donose klimatske promjene na Arktiku, ali stvarni uticaj globalnog zagrijavanja na ovu vrstu je komplikovan problem.

Iako je tokom 1980-tih godina broj belih medveda opao, uglavnom zbog neodrživog lova, uvođenjem oštrije pravne regulative i zaštite ove vrste, broj jedinki je porastao, a globalno zagrijavanje smatra se i dalje najvećom prijetnjom za opstanak ove vrste kojoj su zaleđena prostranstva Sjevernog ledenog mora ključna za opstanak.

Medvjedi koriste zaleđene površine Sjevernog ledenog mora uglavnom u kasno proljeće i rano ljeto kao lovište za prstenaste foke koje imaju visoku koncentraciju masti, ali zbog klimatskih promjena sve je manje površina pod ledom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije