Svijet životinja

Priznanje patuljastoj koki džudži

Priznanje patuljastoj koki džudži
Foto: Ustupljena fotografija | Priznanje patuljastoj koki džudži

DOBOJ - Nakon 13 godina mukotrpnog rada i zalaganja Društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Dobojski odgajivač" uspjelo je u svojoj namjeri, pa je tako kaka džudža ili cvrka dobila priznanje za autohtonu vrstu.

Naime, prema riječima Adisa Ajanovića, sekretara dobojskog Udruženja, priznanje patuljastoj koki džudži je dala standard komisija Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH.

"Koka džudža je naša rasa koja je bila vijekovima na ovim podnebljima, odnosno prilikom standardizacije držali smo se knjige iz 1910. godine gdje je spomenuto da je nekada na ovim teritorijama postojala mala koka kokot koja je krasila domaćinstva i koja je nosila jaja", navodi Ajanović, objašnjavajući da je u početku standardizacije bilo vrlo teško jer su se jedinke mijenjale vremenom i nisu ličile jedna na drugu.

"Krenuli smo sa selektivnim uzgojem, a 2017. godine smo odradili radni standard koji je verifikovan ispred standard komisije Saveza BiH", rekao je on.

Dodao je da su nakon toga krenuli putem uzgoja.

"Bilo je tu jako velikih odstupanja, dugo je trajao proces. Trebalo je da napravimo jedinke da su identične ovoj današnjoj, da koke budu tjelesne mase oko 500 grama, da pijetao odgovara tjelesnoj masi od 750 do 800 grama", objašnjava on, dodajući da se koka džudža mora razlikovati i od koka susjednih država.

Kako je objasnio, zbog sjaja ovih koka mora se koristiti kvalitetnija hrana, ubacuju se žitarice i granule da bi imale ovakav intenzitet sjaja. Prema riječima Ajanovića, džudža ne može jesti samo kukuruz ili samo pšenicu, već se moraju i drugi premiksi ubacivati, a dnevno pojedu otprilike 200 do 300 grama.

Iako je iza njih težak put koji je zahtijevao veliko zalaganje, članovi "Dobojskog odgajivača" odmah nastavljaju dalje da džudža dobije i evropsko priznanje.

"Mi idemo dalje. Ovo je nama dodatni vjetar u leđa. Idemo ka evropskom priznavanju, da i džudža stane u rang zajedno s istim rasama u Evropi", ističe Ajanović za "Nezavisne novine" dodajući da će put do evropskog priznanja trajati dugo, ali ne ovoliko koliko su čekali priznanje od Saveza.

"Imamo jako dobre jedinke. Mi za Evropu moramo imati 60 jedinki koje ne smiju odudarati jedna od druge", rekao je on.

Prema njegovim riječima, "Dobojski odgajivač" je prvo udruženje u Republici Srpskoj koje je uspjelo jednu autohtonu pasminu dovesti do priznanja, što smatraju velikim uspjehom.

"Duboko će ostati utisnut trag da je jedno udruženje, odnosno 'Dobojski odgajivač', prvo udruženje koje je u Republici Srpskoj uspjelo, ali sve zahvaljujući mukotrpnom radu, trudu i zalaganju svih članova", zaključuje Ajanović.

On je iskazao nadu da će u budućem periodu dobiti i veću podršku, prije svega Grada Doboja, kako bi koka džudža dobila evropsko priznanje, a oni ostvarili svoju namjeru.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije