Svijet životinja

Rijedak poremećaj malog slona

Rijedak poremećaj malog slona
Foto: X | Rijedak poremećaj malog slona

U Nacionalnom parku Kruger u Južnoj Africi snimljena je jednogodišnja beba slona koja je potpuno drugačija od ostalih. Mali ružičasti slon je, kako objašnjavaju biolozi, zapravo albino među svojom vrstom i zato se izdvaja drugačijom bojom kože.

Slonovi su tipično sivi, ali ovo malo slonče, koje pripada rodu Lokodonta, ima ružičastu kožu i svijetlu kosu, što je rezultat nasljednog stanja zvanog albinizam koji je zapravo genetski poremećaj koji zaustavlja proizvodnju molekula zvanog melanin koji je odgovoran za pigmenta u očima, kosi i koži.

Rijetko stanje se "pojavljuje samo jednom na svakih 10.000 rođenja" divljih sisara, rekao je Teo Potgiter, safari operater koji je snimio sliku mladog slona, piše Live Science.

Albinizam je rijetko stanje jer je recesivan i pojavljuje se samo kada oba roditelja nose mutirani gen i prenesu ga na svoje potomstvo. Usljed albinizma jedinke imaju slab vid, jer nedostatak pigmenta prekida razvoj očiju, što može uticati na sposobnost životinje da traži hranu ili da uspješno prati i lovi plijen. U međuvremenu, odsustvo obojenog krzna, krljušti ili kože znači da često gube sposobnost kamufliranja u odnosu na okolinu, što otežava skrivanje od predatora ili plijena.

Pored toga, prethodna istraživanja na somovima su pokazala da su životinje sa albinizmom ponekad izopšene od strane pripadnika iste vrste, što može dovesti do toga da pojedinci žive usamljeno. Međutim, u ovom Nacionalnom parku, Potgiter kaže da je ovo slonče naizgled potpuno prihvaćena među krdom, prenosi "Politikin magazin".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije