Svijet životinja

Upoznajte opasne panda mrave koji zapravo i nisu mravi (VIDEO)

Upoznajte opasne panda mrave koji zapravo i nisu mravi (VIDEO)
Upoznajte opasne panda mrave koji zapravo i nisu mravi (VIDEO)

U moru neobičnih životinja, koje s nama dijele životni prostor, danas vam predstavljamo panda mrave, koji su nas fascinirali svojim izgledom.

Zašto takvo ime? Kao što ćete sami vidjeti, ova minijaturna životinja, s gigantskim pandama ima zajedničku crno-bijelu boju dlake. Ali, zapravo se uopšte ne radi o mravima, već o osama, koje su posebne utoliko što zbog mutacije one nemaju krila. Pritom su ženke te koje nalikuju na velike i dlakave mrave, dok su mužjaci potpuno drugačiji od njih. Tako je nemoguće pogoditi da se radi o istoj vrsti, sve dok ih ne vidite kako se pare.

Možete ih pronaći u velikim zajednicama u Južnoj Americi, prije svega u Čileu, gdje su i otkriveni 1938. godine, ali za razliku od pravih mrava, ovi insekti nemaju "radnike" i "kraljice", već žive prilično samostalno. Zanimljiv je i podatak kako mužjak i ženka tokom cijelog života ostaju zajedno.

Ova vrsta nije agresivna, ali je poznata je po svojim jako bolnim ubodima, a često je poznata i pod nadimcima "ubojica krava" ili "kravlji mrav".

Njihova dlaka takođe može biti zlatne, narančaste ili srebrne boje. Hrane se nektarom, a mužjaci najčešće izlaze samo tokom noći, dok su ženke to koje su uglavnom aktivne po danu.

Dugački su oko 8 milimetara, a krase ih velike oči i vitko tijelo. Godišnje izlegnu oko 2000 jajašca, no većinu njih pojedi predatori. Ako uspiju preživjeti, dožive do 2 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije