Svijet životinja

Vezu između psa i čovjeka učvršćuje hormon oksitocin

Vezu između psa i čovjeka učvršćuje hormon oksitocin
Vezu između psa i čovjeka učvršćuje hormon oksitocin

VAŠINGTON - Pas važi za "najboljeg čovjekovog prijatelja", a japanski naučnici su sada otkrili da je ta ljubav dublja nego što se vjerovalo.

Istraživači sa Azabu univerziteta navode da nivo oksitocina, hormona čije lučenje utiče na jačanje veze između roditelja i djece, raste kod čovjeka i psa kad se druže, posebno kada jedno drugom gledaju u oči.

Njihovi eksperimenti su pokazali da su tokom hiljade godina od pripitomljavanja prvih pasa, ljudi i njihovi četvornožni prijatelji razvili taj instiktivni mehanizam vezivanja.

Poznat i kao "hormon ljubav", oksitocin se proizvodi u hipotalamusu, a luči ga hipofiza. Utiče na veze emotivne prirode, majčinsko ponašanje, porođaj, dojenje, kao i na seksualne nadražaje i druge odnose.

"Oksitocin ima pregršt pozitivnih efekata na ljudsku psihologiju i fiziologiju", izjavio je Takefumi Kikusui, profesor veterine i vođa studije, objavljene u časopisu "Science".

"Imam tri pudlice i osjećam snažnu vezu s njima. I sam sam učestvovao u eksperimentu i moj oksitocin je skočio za 300 odsto nakon što smo se ja i moje pudlice gledali oči u oči", naveo je japanski naučnik, prenosi AP.

Istraživanje je obuhvatilo razne rase pasa - šnaucere, zlatne ritrivere, labradore, pudlice, biglove i mnoge druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije