Novosti

FIAT Croma: Reinkarnacija direktorskog automobila

FIAT Croma: Reinkarnacija direktorskog automobila
FIAT Croma: Reinkarnacija direktorskog automobila

Croma je važan automobil za FIAT. Premda je FIAT najiskusniji na svijetu u proizvodnji malih gradskih automobila, u istoriji je imao uspješni "veliki" automobil pod imenom Croma.

Prije 20 godina FIAT je predstavio prvu generaciju velikog automobila nazvanog Croma, a u to vrijeme bio je to izuzetno uspješan model koji je pomogao FIAT-u da se izvuče iz krize. Prva generacija ovog automobila prodata je u skoro pola miliona primjeraka, a koliko je FIAT bio vidovit kada je u pitanju bila Croma pokazuje i činjenica da je zabilježena u automobilskoj istoriji kao prvi serijski automobil s ugrađenim turbo dizel motorom s direktnim ubrizgavanjem goriva, dizelskom tehnologijom koja je danas u masovnoj upotrebi kod svih proizvođača automobila.

S vremenom FIAT se odlučio za druga imena i drugačije koncepcije, da bi prije dvije godine predstavio novi automobil ponovo upotrijebivši ime Croma.

Italijanski dizajn

Drugu generaciju Crome dizajnirao je slavni Giorgetto Giugiaro i predstavlja evoluciju Station Wagon koncepta, a FIAT je odlučio biti inovativan, pa Croma dolazi u jednoj karoserijskoj varijanti originalnog dizajna koja objedinjuje sve najbolje od elegantne limuzine, prostranosti karavana i praktičnosti jednovolumena. Za običnog kupca konačan oblik je karavanski, ali tačno je da puno toga pruža i od drugih karoserijskih verzija. Zbog takvog pristupa Croma je iznenađujuće veliki automobil, kako spoljnim dimenzijama, tako i velikom i prostranom unutrašnjošću.

Ono što svakog putnika iznenadi kada sjedne u Cromu je velika i prostrana unutrašnjost koja može prevesti i pet odraslih osoba bez velike gužve. Prostora ima više nego dovoljno na sve strane, za glavu, ramena, koljena i stopala. Od nekih specifičnosti istakli bismo poziciju kontakt ključa koji nije na stubu upravljača, već na središnjem tunelu između prednjih sjedišta. Nova Croma svoju prostranost i udobnost može zahvaliti ravnom podu. Za pohvalu je visok nivo kvaliteta i korištenih materijala, te za FIAT konačno precizna i kvalitetna završna izrada.

Velika prostranost

Croma svu konkurenciju, pa i iz više klase, nadmašuje ogromnim prostorom u kabini. Na zadnjoj klupi mogu se prevesti tri odrasle osobe koje imaju zaista VIP komfor. Prostora za stopala, koljena, ramena i glavu ima više nego kod drugih luksuznih limuzina više klase i znatno više cijene.

Prtljažnik je zapremine 500 litara i može se preklapanjem klupe povećati na 1.610 litara. Dno prtljažnika je modularno, a panel podnica na dnu od neželjenih pogleda skriva predmete u prostoru dubokom 16 centimetara. Podnica se može jednostavno spustiti na dno, ako zatreba cijela zapremina prtljažnika.

Odlična motorizacija

Testirani automobil pokretao je najsnažniji motor u ponudi 2,4-litreni redni petocilindrični turbodizel Multijet motor najveće snage 200 KS. Multijet sistem druge generacije JTD motora koristi common rail visokog pritiska ubrizgavanja goriva i elektronsku kontrolu injektora. Za vrijeme svake faze rada motora broj ubrizgavanja sa dosadašnjih dva povećan je na tri do pet puta zavisno o režimu vožnje. Na taj način, ista količina goriva sagori u cilindru, ali u više faza.

Prednosti ovakvog ubrizgavanja su niža buka motora, reducirana emisija izduvnih gasova, kao i šest do sedam odsto povećanja snage.

Multijet 2,4-litreni dizelaš razvija 200 KS i proizvod je italijanske tehnologije. Odlikuje ga tih rad bez vibracija, velika snaga i izuzetno velika elastičnost. Pruža 90 odsto najveće vrijednosti obrtnog momenta već pri 1.750 o/min, a najveću vrijednost od 400 Nm daje pri 2.000 o/min. Ispunjava stroge Euro 4 norme, a ima i filter čestica DPF (Diesel Particulate Filter) koji zaustavlja najsitnije čestice i ne traži korištenje aditiva za obnavljanje.

Idealne performanse na djelu

Iako se radi o velikoj i teškoj limuzini, Croma je izuzetno brza, rekli bismo i prebrza, jer ima izvrsne performanse kojima će postidjeti mnoge automobile tzv. sportskog imagea. Mnoge automobile će iznenaditi i ostaviti daleko iza sebe, jer za ubrzanje s mjesta do stotke treba samo 8,5 sekundi, a potegne izuzetnom lakoćom do najveće brzine 216 km/h. Kao poslovna ili porodična limuzina Croma je i prebrza, ali lijepo je kad imate dovoljnu zalihu snage za brzo preticanje i brzu vožnju autoputem.

Croma s ovim motorom je prava gutačica kilometara, vozi brzo i komforno, te je odlična za duga putovanja na kojima se putnici minimalno zamaraju.

Motor jednolično i snažno ubrzava i od niskih obrtaja, pa sve do crvenog područja, Croma jednostavno leti na ogromnom obrtnom momentu od 400 Nm i to takvom lakoćom da nas je očarala. S petocilindričnim motorom u idealnoj harmoniji je i odličan automatski sekvencijalni mjenjač sa šest stepeni prenosa koji radi dovoljno brzo i bez trzaja prilikom izmjene brzina. U automatskom modu je nešto sporije, ali sekvencijalni mod i obilje momenata garantuju pravi sportski doživljaj. Potrošnja ovog admiralskog broda tokom testa je bila povoljna i kretala se od osam do 11 litara.

Prednje nezavisno vješanje MacPherson i zadnji multilink je danas najbolji mogući izbor i rješava probleme vezane za uzdužne i poprečne sile nezavisno. Multilink sistem dopušta ekstremno precizna vertikalna pomjeranja zadnjih točkova, dok istovremeno limitira uzdužne i poprečne pomake, što omogućava odlično držanje puta. Croma u jednoj karoserijskoj varijanti objedinjuje sve najbolje od elegantne limuzine, prostranosti karavana i praktičnosti jednovolumena. Takvim pristupom, moramo priznati, nema konkurenta na tržištu i uvjereni smo da FIAT propušta snažnije zagrabiti dio kolača u ovom segmentu, tim prije što ima odličan proizvod u ruci.

Kvalitet i elegancija

FIAT je kvalitet materijala i završne izrade i montaže značajno poboljšao, te je sada rame uz rame sa razvikanim kvalitetom njemačkih proizvođača. Kokpit je prostran s izuzetno bogatim paketom opreme Emotion koji već serijski ima sve, tako da vozaču ne ostaje ništa za doplatu.

Instrumenti su pregledni, a ručice i prekidači ergonomski logički raspoređeni i nadohvat ruke. Sjedi se na pravim "foteljama" koje pružaju komfor i dobro drže tijelo kod brze vožnje. Povišeno sjedenje osigurava manji zamor i bolju preglednost.

Croma je na tržištu neosnovano prilično nepoznata jer u mnogim svojim elementima je bolja od mnogo razvikanije i znatno skuplje konkurencije. Croma se značajno razlikuje od konfekcijske konkurencije i jednako uspješno može zadovoljiti potrebe velike porodice, a dovoljno je reprezentativna i prestižna kao poslovna limuzina. Ima lako prepoznatljiv oblik, izuzetnog je kvaliteta izrade, prostrana je i, što je jako važno, cijene od oko 30.000 evra s obzirom na ono što nudi pravi "value for money".

TABELA

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

MOTOR: dizelski, redni, 5-cilindarski,

ZAPREMINA: 2.387 ccm

SNAGA: 147 kW/200

MOMENT: 400 Nm pri 2000 o/min

MJENJAČ: automatski

GUME: 215/55 R 17

DIMENZIJE: 4.756 x 1.775 x 1.597 mm

PRTLJAŽNIK: 500/1.610 l

KRUG OKRETANJA: 10,9 m

NAJVEĆA BRZINA: 216 km/h

UBRZANJE 0-100 km/h: 8,5 s

POTROŠNJA: 11,5/6,0/8,0 l/100km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije