Novosti

BMW Alpine slavi 50. rođendan B5-icom

BMW Alpine slavi 50. rođendan B5-icom
BMW Alpine slavi 50. rođendan B5-icom

Proslavljeni BMW tuner Alpina ove godine slavi 50. rođendan i tim povodom su prije nekoliko mjeseci predstavili dva specijalna modela

Ali, čini se kako su pola vijeka rada odlučili proslaviti još jednom, ovoga puta s B5 Bi-Turbo modelom za 2016. godinu. I to u dvije verzije – kao limuzina i karavan.

Oba automobila su preuzela motor od limitiranog broja Edition 50 B5 i B6 modela, a to je 4,4-litarski V8 biturbo koji sada uz male promjene isporučuje 600 KS pri 800 Nm obrtnog momenta. Motor je uparen sa osmostepenim ZF Sport automatskim mjenjačem.

Nova B5 Bi-Turbo limuzina i karavan do stotke ubrzavaju za 4,2 sekunde, a onda zbog težine idu svaki svojim putem. Limuzinska verzija do 200 km/h stigne za 12,7 sekundi, a karavan je malo sporiji – 12,8 sekundi.

I razlika u maksimalnoj brzini nije velika, B5 Bi-Turbo limuzina će potegnuti do 328 km/h, a karavan do 323 km/h. Pritom je potrošnja praktično ista, a iznosi 9,5 litara na 100 kilometara kod sedana i 9,6 l/100km kod turinga.

Alpine je u ova dva slavljenička modela ugradio sportski podvoz, prilagodljive amortizere i aktivni sistem stabilizacije pri naginjanju.

Standardna oprema uključuje diferencijal s ograničenim proklizavanjem, sjedišta presvučena Merino kožom, kao i “piano” crne detalje u kabini.

Ako želite, možete naručiti izduvni sistem od titana koji je 17 kilograma lakši od standardnog, a koji dolazi od slovenskog proizvođača Akrapoviča. Jednako tako se može doplatiti za kočnice visokih performansi s kliještima koje imaju fiksne klipove.

Osnovna cijena Alpine B5 Bi-Turbo sedana iznosi 108.600 eura, dok Touring verzija košta 111.900 eura.

(NN, nat.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije