Novosti

FIAT-Chrysler prodaje 10 odsto udjela u Ferrariju

FIAT-Chrysler prodaje 10 odsto udjela u Ferrariju
FIAT-Chrysler prodaje 10 odsto udjela u Ferrariju

Grupacija FIAT Chrysler Automobiles (FCA) objavila je da će odvojiti "Ferrari" u zasebnu poslovnu cjelinu i ponuditi na prodaju 10% akcija te kompanije, kako bi došla do svježeg novca za nove investicije.

Deset odsto akcija "Ferrarija" biće ponuđeno na prodaju 2015, a preostalih 90 odsto biće raspodijeljeno između dioničara grupacije FCA, uključujući i osnivače FIAT-a, porodicu Anjeli, piše B92.

Prodaja 10 odsto vlasništva nad "Ferrarijem" dio je šireg investicionog plana grupacije kojim je predviđeno da se prikupi 48 milijardi evra.

Odluka o izdvajanju "Ferrarija" u zasebnu cjelinu stigla je ubrzo nakon što je 13. oktobra sa čela italijanskog proizvođača sportskih automobila otišao dugogodišnji predsjednik, Luka di Montecemolo.

Njegov nasljednik na mjestu prvog čovjeka kompanije i izvršni direktor grupacije FCA, Serđo Markione, ocijenio je da je odluka da FCA i "Ferrari" krenu "odvojenim stazama" jedina pravilna nakon spajanja FIAT-a i "Chryslera" i emisije njihovih akcija na Njujorškoj berzi, početkom oktobra.

Predsjednik grupacije FCA i nasljednik porodice Anjeli, Džon Elkan, takođe je izrazio zadovoljstvo što će FCA i "Ferrari" ubuduće poslovati odvojeno.

"Razdvajanje će osigurati da 'Ferrari' sačuva svoje italijansko nasljeđe i jedinstvenu poslovnu poziciju", izjavio je Elkan.

FIAT je postao većinski vlasnik "Ferrarija" 1969, a od 2008. posjeduje 85% akcija kompanije. Porodica osnivača, Enca Ferarija, zadržala je manjinski paket.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije