Novosti

Honda 2&4 Project - automobil sa srcem motocikla

Honda 2&4 Project - automobil sa srcem motocikla
Honda 2&4 Project - automobil sa srcem motocikla

Honda je tokom festivala brzine u „Goodwood-u“ zagolicala maštu svih zavisnika brzine sa povećanom količinom benzina u krvi jer je tom prilikom najavila koncept jednosjeda koji bi se mogao svrstati među trkačke automobile koji su legalni za uličnu upotrebu.

Dizajn koncepta u velikoj mjeri podjseća na bolide iz nižih serija, prije svega na automobile iz Formula 3 šampionata.

Projekat 2&4 možemo svrstati u kategoriju automobila slične konstrukcije poput Caterham Super 7, KTM X-BOW, Caparo T1, BAC Mono, pa čak i Lamborghini Egoista i Tramontana XTR mogli bi se uvrstiti u ovu družinu neobičnih trkača za ulicu.

Ipak sudeći prema tizer slici Honda Project 2&4 je najsličnija Ariel Atom modelima, mada je najbolji primjer za poređenje Formula Ford road car koncept.

Za sada nema puno preciznih informacija o ovom radikalnom koncept “hardcore” trkaču za ulicu, ono što se može naslutiti prema sadašnjim renderima da je u pitanju automobil sa otvorenim točkovima, jednosjed konstrukcije, bez “canopy” (poklopca kabine), što nam govori da će kaciga biti obavezna oprema.

Agregat je postavljen centralno iza vozačevih leđa, a ispred zadnje osovine. Mehaničko srce je pozajmljeno od Hondinog gran pri motocikla koji se takmiči u Moto GP šampionatu, tačnije sa replike ovog motocikla koji će biti napravljen u limitiranoj seriji i moći da se koristi u redovnom saobraćaju.

U pitanju V4 mašina zapremine jednog litra čija snaga u zavisnosti od “power commander” može dostići cifru od 250 KS, a direktno je preuzeta sa Honda RC-213 VS motocikla.

Koncept je dizajniran zajedničkim snagama između Hondinog motociklističkog dizajn centra u Asaki i Hondinog automobilskog dizajn centra u Wako.

Šema boja na Project 2&4 je omaž Hondinim F1 bolidima iz perioda šezdesetih godina prošlog vijeka, a verovatno i “tribute” koji je vezan za proslavu prve pobjede u šampionatu Formule 1 koja se desila skoro prije 50. godina.

Podestimo da je legendarni Džon Surtis (John Surtees) 10. septembra 1967. godine osvojio veliku nagradu Italije koja je vožena na trkačkoj stazi “Autodromo Nazionale Monza” iza upravljača Hondinog F1 bolida RA 300 sa V12 motorom.

(vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije