Novosti

Kia Niro: Novi globalni hibridni krosover

Kia Niro: Novi globalni hibridni krosover
Kia Niro: Novi globalni hibridni krosover

Na sajmu automobila u Čikagu, koji se održava od 13. do 21. februara, Kia je predstavila produkcijsku verziju potkompaktnog krosovera sa hibridnim pogonom.

Koncept Niro, prikazan na frankfurtskom auto-salonu 2013, najzad je dobio serijsku verziju, a Kia se pridružila brojnim svjetskim proizvođačima koji već imaju slične modele u segmentu malih krosover /SUV vozila. Međutim, za razliku od rivala, Niro ima još jedan adut koji će mu pomoći da privuče kupce širom svijeta - hibridni pogon.

Korejski krosover postavljen je na mehaničku platformu Hyundai-Kia grupacije namijenjenu novoj generaciji eko-vozila, poput Hyundaija IONIQ. Pogonski sistem Kije Niro sastoji se od 1.6 litarskog četvorocilindarskog benzinca sa 103 ks i elektromotora koji proizvodi 43 ks. Ukupna kombinovana snaga ova dva agregata dostiže 146 ks a maksimalni obrtni moment 264 Nm.

Za skladištenje električne energije koristi se laka litijum polimer baterija od 1,56 kWh, smještena ispod zadnjih sjedišta. Snaga se prenosi na prednje točkove pomoću šestostepenog mjenjača sa duplim kvačilom. Iako zvaničnu podaci o potrošnji goriva nisu saopšteni, Kia očekuje da u kombinovanom režimu vožnje automobil prosječno troši 4,7 l/100 km.

Novi krosover u američke prodajne salone stiže do kraja 2016, a cijena za sada nije poznata. Detalje o verziji za evropsko tržište saznaćemo kada Niro bude predstavljen na nekom od salona autombila na Starom kontinentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije