Novosti

Kina i dalje na tronu automobilske industrije

Kina i dalje na tronu automobilske industrije
Kina i dalje na tronu automobilske industrije

PEKING - Ovogodišnja kineska proizvodnja automobila projektovana je na preko 24 miliona jedinica, što je četvrtina svjetske proizvodnje, tako da Kina ostaje najveći proizvođač automobila u svijetu.

 Kineska proizvodnja putničkih automobila je prošle godine nadmašila sve ostale,  potisnuvši Evropu na drugo mjesto sa 14,6 miliona vozila, prenijeli su francuski mediji.

"Kina je najveći proizvođač automobila u svijetu sa više od 24 miliona vozila koji će biti proizvedeni i prodati ove godine na najvećem tržišti automobila u svijetu", izjavio je  potpredsjednik kineskog udruženja proizvođača automobila Dong Jang.

U periodu od januaru do avgusta 2014. proizvodnja, kao i prodaja automobila u  Kini premašila je 15 miliona.

Dong Jang je naveo da je saradnja sa stranim partnerima dala ogroman doprinos automobilskoj kineskoj industriji i da je pomogla zemlji da oformi talente i učvrsti napredne tehnologije.

 Prema podacima kineske asocije, u Kini je 2013. prodato 21,93 miliona automobila, 13,87 odsto više nego prethodne, dok je proizvedeno 22,12 miliona jedinica, što je godišnji rast od 14,76 odsto.   

Kina će, kako navodi Dong, iskoristiti iskustva koje je stekla u saradnji sa stranim partnerima kako bi stvorila domaće marke.

Prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila, na starom kontinentu je proizvodnja između 2012. i 2013. godine ostala na istom nivou.

Takozvana BRIK grupa zemalja, koju čine Brazil, Rusija, Indija i Kina, sada proizvodi 39,6 odsto svjetskih automobila.

Kina proizvodi 27,6 odsto, Indija 4,8 odsto, Brazil 4,2 odsto i Rusija 2,9 odsto automobila.

Kineska industrija automobila je 2002. proizvela milion automobila a 2006. se izjednačila sa SAD, sa više od četiri miliiona vozila.

 Gotovo svi ostali proizvođači su zabilježili pad u proizvodnji početkom 2008. godine, a kineska industrija je dramatično napredovala i proizvodnju povećala sa sedam miliona vozila 2008. godine na 14 miliona krajem 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije