Novosti

Kinezi predstavili parkinge za žene

Kinezi predstavili parkinge za žene
Kinezi predstavili parkinge za žene

U Kini sve češće pomažu ženskim vozačima postavljanjem posebnih parking mjesta namijenjenih upravo njima.

Takva parking mjesta su redovno veća, dobro osvijetljena i jasno označena roze horizontalnom signalizacijom. Ovaj princip se primjenjuje godinama u podzemnim garažama, a sada je sve češći slučaj da se posebna parking mjesta postavljaju i na gradskim saobraćajnicama.

Najnoviji u nizu primjera dolazi iz sjevernokineskog grada Shenyanga, gdje je u pilot projektu postavljeno deset parking mjesta sa roze bojom i natpisom “Woman Car (parking) Place”. Ako ova specijalna parking mjesta zažive gradske vlasti će ih postaviti širom grada, njih nekoliko stotina.

Dimezije parkinga su 7,2 x 3,5 metara, što je značajno više od standardnih 6 x 2,5 m. Dalje, parking mjesta trenutno nadziru čuvari, ali tu su i kamere, a sve kako bi se spriječila zloupotreba. Cijena parkiranja je ista kao i na običnim parking mjestima.

Pojedini kineski mediji su se raspisali oko načina označavanja samog parkinga. Naime, jedna oznaka u stvari znači "boginja", a ne "žena", odnosno prema modernijem načinu izražavanja "žena kojoj se drugi dive". Neki to smatraju suviše seksističkim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije