Novosti

Koja zemlja je proizvela najviše automobila 2016. godine?

Koja zemlja je proizvela najviše automobila 2016. godine?
Koja zemlja je proizvela najviše automobila 2016. godine?

Od ukupno 72 miliona proizvedenih automobila 2016. godine, u Kini se proizvela jedna trećina, odnosno 24 miliona. Za Kinezima slijede Japan sa 7,9 miliona, Njemačka sa 5,7 miliona, SAD sa 3,9 miliona i Južna Koreja sa identičnom cifrom kao i Amerikanci.

U stopu ih prati Indija sa 3,7 miliona proizvedenih automobila. Procjene su da će Indija do 2020. godine preteći Južnu Koreju, SAD, pa čak i Njemačku.

Španija je proizvela 2,4 miliona, Meksiko ogruglo 2, a na desetoj poziciji najvećih proizvođača nalazi se Velika Britanija sa 1,7 miliona vozila.

U stopu ih prati Francuska (1,6 m), potom Češka (1,3 m) i Rusija (1,1 m). Iran, Slovačka, Indonezija i Turska proizvele su po milion vozila prošle godine.

Nekadašnji automobilski gigant, Italija, proizvela je prošle godine samo 700.000 automobila. Ipak, treba uzeti u obzir i da brojne fabrike snova koje se nalaze na Apeninskom poluostrvu proizvedu pet do sedam hiljada automobila na godišnjem nivou, ali i da je njihov profit po jedinici daleko veći od "običnih" proizvođača. Tako npr. Ferrari zarađuje čak 90.000 $ po jednom automobilu.

Ukoliko se pitate gdje je ovdje Srbija, mi smo prošle godine proizveli oko 85.000 automobila. Ovo nije mala cifra, ali je ipak veoma daleko od vodećih zemalja u Evropi. Nadamo se da će restilizovani Fiat 500L donijeti veću proizvodnju u Kragujevac.

(vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije