Novosti

Malim koracima do rasta prodaje elektromobila u "Renaultu"

Malim koracima do rasta prodaje elektromobila u "Renaultu"
Malim koracima do rasta prodaje elektromobila u "Renaultu"

Iako je posljednjih godina u Evropi zabilježen značajan rast isporuke električnih automobila, tražnja za ovom vrstom vozila i dalje je zanemariva u odnosu na ukupan broj prodatih putničkih automobila.

Zbog toga je svako unapređenje tehnologije, poput povećanja radijusa kretanja ili skraćenja vremena punjenja baterija kod postojećih modela veoma važno za dalju popularizaciju vozila na električni pogon.

Jedan od prvih modela elektromobila, koje masovno proizvode, je reno zoe.

Ovaj automobil drugi je najprodavaniji električni model u Evropi u 2014, odmah iza evropskog i svjetskog bestselera u ovoj kategoriji vozila - nisana lif.

Ipak, za tako veliko tržište kao što je evropsko, nešto više od 11.000 isporučenih primjeraka godišnje ostavlja veliki prostor za napredak i rast prodaje.

"Renault" se nada da će zahvaljujući unapređenjima na modelu zoe povećati broj prodatih vozila u 2015.

Iako je fabrički deklarisana autonomija sa jednim punjenjem baterija do sada bila 210 km, u realnim uslovima ona se kretala između 100 i 150 km, u zavisnosti načina vožnje i spoljašnje temperature vazduha.

"Renault" tvrdi da je povećao radijus kretanja na 240 km, zahvaljujući novom elektromotoru (R240) i boljem iskorištavanjuu električne energije uskladištene u pogonskim baterijama.

Koliko će zoe zaiste moći da pređe sa jednim punjenjem u stvarnim uslovima vožnje, vidjećemo, ali izvjesno je da će autonomija biti veća nego do sada, što bi moglo da privuče nove kupce.

Novi motor ima iste performanse kao i prethodni - u stanju je da razvije 88 ks (65 kW) i 220 Nm, ali je 10 odsto manji, donosi B92.

Pored nove pogonske jedinice, "Renault" će ponuditi kupcima i nove, poboljšane punjače baterija od 3 i 11 kW koji omogućavaju brže punjenje u kućnim uslovima.

Francuski proizvođač tvrdi da će ovi punjači omogućiti skraćenje perioda punjenja na "običnim" punjačima za 10%. Reno zoe može se puniti i na brzim punjačima od 22 kW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije