Novosti

Manifestacija "Izbor automobila" 12. februara

Manifestacija "Izbor automobila" 12. februara
Manifestacija "Izbor automobila" 12. februara

BANJALUKA - U Banjaluci će 12. februara biti održana 14. manifestacija "Izbor automobila 2015. godine".

Tradicionalna manifestacija realizuje se pod nazivom "Saobraćaj u očima djece", u organizaciji redakcije "Saobraćaj i mi".

Glavni i odgovorni urednik redakcije Miro Gligorević rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je suština manifestacije predstavljanje najsavremenijih tehničko-tehnoloških sistema u automobilizmu, koji su sastavni dio saobraćajne bezbjednosti.

Gligorević je naveo da će u završnici biti nominovano devet modela automobila, a, osim izbora automobila godine, biće proglašeni i pobjednici u kategoriji za bezbjednost, dizajn.

On je rekao da je, u okviru izbora automobila godine, u saradnji sa MUP-om, Agencijom za bezbjednost saobraćaja, Pedagoškim zavodom i Auto-moto savezom Republike Srpske, organizovana i preventina aktivnost u saobraćaju tokom koje su djeca školskog uzrasta, foto-snimcima i video-zapisima, ukazivala na pojave koje im stvaraju probleme u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović rekao je da su UN polovinom januara pokrenule deklaraciju pod sloganom "Spasimo živote djece bezbjednošću u saobraćaju", koja će biti upućena u svaku školu.

Radović kaže da će nakon toga biti zatraženo da se preduzeća koja održavaju puteve, mehaničari i prevoznici obavežu da vozila kojim se prevoze djeca budu ispravna, a da policija posebno kontroliše saobraćaj u zoni škole.

Radović je rekao da, prema podacima UN, svaki dan na putevima širom svijeta najmanje 500 djece izgubi život u saobraćaju, a na hiljade ih bude povrijeđeno.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da su djeca najbitnija kategorija učesnika u saobraćaju.

Babić je istakao da u školama Republike Srpske postoji organizovana saobraćajna sekcija sa kojom se priprema završno i finalno takmičenje "Djeca u saobraćaju", koje će biti održano u Tesliću, s ciljem bezbjednog učešća djece u saobraćaju.

Manifestacija "Izbor automobila 2015. godine" biće održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije