Novosti

Muškarci, ova statistika vas demantuje

Muškarci, ova statistika vas demantuje
Muškarci, ova statistika vas demantuje

"Ovaj sporać za volanom mora da je žena", često se može čuti od muškaraca dok voze, kao i slične konstatacije u vezi s tim da su oni mnogo bolji vozači od žena. Međutim, statistika se ne slaže s njima.

U Srbiji je od početka 2011. do kraja 2015. godine bilo 186.411 saobraćajnih nezgoda, u prosjeku oko 37.000 godišnje, a najviše onih u kojima je bilo poginulih odnosilo se na obaranje ili gaženje pješaka, izjavila je direktor Agencije za saobraćaj Srbije Jasmina Milošević.

Najviše saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim licima je u sudarima koji se dese pri vožnji u istom smjeru, rekla je Milošević na konferenciji za novinare.

Ona je predstavila i analizu prema polu učesnika u saobraćajnim nesrećama, koja pokazuje da su njih 78 odsto muškarci, a 22 odsto žene.

Muškarci su kao vozači učesnici 63 odsto saobraćajki, kao pješaci 20 odsto i kao putnici u vozilima 20 odsto. Žene u nesrećama najviše učestvuju kao pješaci - 43 odsto, potom kao putnici u vozilu - 41 odsto i vozači - 16 odsto.

Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama najveći je tokom ljetnjih mjeseci, i to u danima vikenda između 17:00 i 18:00 časova.

Svaka četvrta osoba poginula u saobraćajnim nesrećama je pješak, a među njima je svaki drugi stariji od 65 godina.

(Mondo.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije