Novosti

Najveći američki auto-salon "seli se" iz januara u oktobar?

Najveći američki auto-salon "seli se" iz januara u oktobar?
Foto: Ilustracija | Najveći američki auto-salon "seli se" iz januara u oktobar?

Najveći sjevernoamerički salon automobila, koji se decenijama tradicionalno organizuje u januaru, mogao bi da promijeni datum održavanja. Organizatori ove sajamske manifestacije razmatraju oktobar mjeseca kao mogući novi termin održavanja detroitskog auto-salona, saznaje Crain’s Detroit.

Ideja nije nova i o njoj su zvaničnici sajma u Detroitu razgovarali u posljednjih godinu dana sa proizvođačima automobila i drugim izlagačima, kao što su kompanije koje izrađuju komponente za auto-industriju.

Zvanična odluka o promjeni termina održavanja salona još nije donijeta, ali ako se sve zainteresovane strane slože oko predloženog datuma u oktobru, novi kalendar detroitske auto-izložbe trebalo bi da počne da se primjenjuje od 2020. godine.

Organizatori smatraju da bi promjena termina sa zime na jesen donijela brojne koristi za sve.

Prije svega, usljed povoljnijih klimatskih i vremenskih uslova proizvođači bi mogli da neke tehnologije i inovacije (poput sistema autonomne vožnje), predstave javnosti i izvan zatvorenih hala.

Naime, prosječna najviša dnevna temperatura u Detroitu u januaru je svega 0° C, dok je u oktobru 15.5° C.

Drugi razlog za promjenu termina tiče se Međunarodnog sajma elektronike u Las Vegasu, koji polako postaje mjesto na kome auto-kompanije predstavljaju najnovija tehnološka dostignuća na svojim automobilima.

Ova manifestacija takođe se organizuje u januaru, i to neposredno prije detroitskog sajma, pa počinje da predstavlja konkurenciju auto-salonu u Detroitu, jer se proizvođači automobila sve češće odlučuju da premijere nekih svojih noviteta održe u Las Vegasu.

Sa druge strane, odabir mjeseca oktobra za novi termin sajma u Detroitu ima i svoje nedostatke.

Najprije, isuviše ga približava datumu održavanja auto-salona u Frankfurtu, odnosno Parizu (septembar ili čak početak oktobra), a nije daleko ni drugi veoma važan američki sajam automobila, onaj u Los Anđelesu (kraj novembra).

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije