Novosti

Novi Mercedes E klase Estate već 6. juna?

Novi Mercedes E klase Estate već 6. juna?
Novi Mercedes E klase Estate već 6. juna?

Mercedes je početkom januara na sajmu automobila u Detroitu predstavio dugo očekivanu novu generaciju E klase (W213), i to prvo u sedan izdanju. Naravno, to je tek početak budući da kasnije stižu nove verzije, među njima i coupe i cabrio, ali prije njih će se pojaviti i karavanska E klasa Estate (T-Modell).

Neki mediji sada navode da će Mercedes promociju nove E klase karavan održati već 6. juna, na specijalnom događaju u Štutgartu, dok će se automobil kod dilera naći u septembru ove godine.

Po nekim ranijim najavama, prtljažnik će biti nešto manji nego kod sadašnjeg modela, ali će automobil pružati više mjesta za noge putnike pozadi. Ovdje treba napomenuti da je međuosovinsko rastojanje produženo za 66 mm, na 2930 mm.

I ovdje možemo očekivati široku paletu benzinskih i dizel motora, verzije sa 4x4 pogom, hibridnu varijantu, a kasnije i sportski AMG model.

Što se tiče sportskih AMG verzija, pod haubom Mercedes-AMG E 63 modela će biti 4,0 litarski twin-turbo V8 motor sa 571KS i 750 Nm (u paru sa devetostepenim MCT menjačem), dok će jača E 63 S varijanta raspolagati sa 612KS i 850 Nm obrtnog momenta.

Pored snažnog motora, AMG modeli će dobiti i aerodinamički kit, AMG alu točkove, sportsko oslanjanje, jače kočnice, sportski izduvni sistem i modifikovanu unutrašnjost.

Takođe, u planu je i E klasa All-Terrarin varijanta, rival Audiju A6 Allroad quattro. To znači da će E All-Terrarin dobiti povišeni klirens klirens (biće dostupno i vazdušno oslanjanje), standardni 4MATIC pogon na sva četiri točka i robusniji eksterijer sa dodatnim zaštitnim elementima.

Sem pomenutih verzija nova E klasa će biti ponuđena i u produženoj L varijanti za kinesko tržište (već predstavljena na nedavnom sajmu u Pekingu), a nije isključena ni luksuznija Mercedes-Maybach E klasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije