Novosti

Prepoznatljiva snaga emocija

Prepoznatljiva snaga emocija
Prepoznatljiva snaga emocija

"Škoda" je na sajmu automobila u Ženevi prikazala publici dizajnersku studiju VisionC iz koje bi mogla da nastane Octavia kupe limuzina.

Koncepcijski, VisionC nadovezuje se na slične modele drugih proizvođača Volkswagen grupe, piše B92.

Riječ je automobilu koji u sebi treba da pomiri eleganciju i prostranost luksuzne limuzine, te sportski imidž kupea.

"Škoda" se opredijelila za varijantu sa 5 vrata, po čemu je bliža modelima Audi A5 i A7 Sportback, nego Volkswagenu CC, koji umjesto vrata prtljažnika ima klasičan gepek-poklopac. Na taj način se zadržava funkcionalnost i praktičnost jedne Octavije kada je riječ o pristupu prtljažnom prostoru.

Ipak, ova karakteristika nije najvažnija za VisionC. Ono čime ovaj automobil plijeni je stilska razrada i unapređenje klasičnog "Škodinog" dizajna.

Kako kažu u češkom proizvođaču, ideja je bila da se konstruiše vozilo koje će biti vizuelno "izražajnije, dinamičnije i koje će kod posmatrača pobuđivati snažnije emocije".

Zadržane su "Škodine" oštre, pravougaone linije, ali sa mnogo novih, detalja u kojima dominira geometrijski motiv trougla. To je naročito uočljivo u formi farova i svjetala za maglu.

Izgled zadnjeg dijela, uz stop svjetla u obliku bumeranga, definisan je zanimljivim "prelomom" na vratima prtljažnika koji čini da VisionC ima jedinstvenu pojavu.

"Škoda" za sada nije prikazala kako će izgledati unutrašnjost automobila, ali je navela da kabina obezbjeđuje udoban smještaj za četiri odrasla putnika i njihov prtljag.

Koncept VisionC postavljen je na Volkswagenovu MQB platformu, na kojoj je, između ostalih, bazirana i nova Octavia, a za pogon je, interesantno, odabran 1.4 litarski TSI turbo-motor, koji će osim benzina kao gorivo moći da koristi i komprimovani prirodni gas.

Motor je u stanju da proizvede 110 KS (81 kW), a kada se vozi na gas troši 3,4 kg ovog energenta na 100 km i emituje 91 g CO2/km. Studija je zamišljena tako da zadovoljava emisione standarde koje je EU propisala za 2020. godinu.

"Škoda" nije saopštila da li i kada planira da koncept pretoči u produkcijski model, a ako se za tako nešto odluči serijsku verziju ne treba očekivati prije 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije