Novosti

Prodaja automobila u Rusiji potonula 25 odsto

Prodaja automobila u Rusiji potonula 25 odsto
Prodaja automobila u Rusiji potonula 25 odsto

MOSKVA - Prodaja automobila u Rusiji potonula je 25 odsto u avgustu, budući da je kriza u Ukrajini uticala na ionako posustalu rusku privredu, navodi Asocijacija evropskog biznisa (AEB).

Prošlog mjeseca prodaja je pala 25,8 odsto u odnosu na avgust 2013. na svega 172.000, nakon pada od gotovo 23 odsto iz jula, navodi AEB, a prenosi Frans pres.

Prodaja automobila je u osam mjeseci zaključno sa avgustom pala 12 odsto na godišnjem nivou, dodaje asocijacija.

Vlada u Moskvi je krajem avgusta najavila program zamene "staro za novo" uz doplatu, u pokušaju da pokrene posustali automobilski sektor.

"Avgust je bio težak mjesec za prodaju automobila, što teško da je bilo koga u industriji iznenadilo. Nova vladina inicijativa budi nade da pad prodaje na automobilskom tržištu može biti zaustavljen, ali da li će se to i desiti zavisi od toga koliko brzo će program stupiti na snagu", navodi predsjednik komiteta automobilske industrije pri AEB-u, Jerg Šrajber.

Vodeći evropski proizvođači vozila snažno su investirali u rusku automobilsku industriju, a rusko tržište je 2012. postalo drugo po veličini u Evropi nakon njemačkog. Prodaja je, međutim, počela da opada u proljeće prošle godine u svjetlu usporavanja ruske ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije