Novosti

Skidanje točka, ali pravilno

Skidanje točka, ali pravilno
Skidanje točka, ali pravilno

Skidanje točka, ali pravilno

Skidanje točka, ali pravilno

  • Prvo, idealno bi bilo da mjesto zamjene ne bude na ulici.
  • Drugo, za podizanje je najbolje koristiti stabilnu dizalicu.
  • Treće, zavrtnje treba dotegnuti kilo-ključem

1. Obezbijedite automobil od prevrtanja - vozilo mora da bude na ravnoj podlozi, ručna kočnica podignuta, mjenjač u brzini.

2. Najzgodnije je zavrtnje olabaviti pneumatskim odvrtačem. Ipak, većina će morati da koristi klasičan ključ. Ako radite na nepristupačnom mjestu koristiće vam i produžetak za ključ.

3. Očistite rđu jer ona negativno utiče na balans i stabilnost točkova. Nemojte ih podmazivati, ulje ne smije dospjeti na diskove ili na navoje.

4. Zavrtanje točka nazad započnite tako što ćete šrafove prvo pravilno postaviti i ručno zategnuti. Ako zavrtanje počnete sa ključem rizikujete da se on iskrivi i ošteti šraf i navoj.

5. Ključem prvo blago zategnite zavrtnje. Vodite računa ukoliko ovde koristite pneumatski zavrtač jer je on prilično snažan i neiskusnim može da se otrgne.

6. Kilo-ključ podesite na jačinu koju je propisao proizvođač. Ukoliko pretjerate možete oštetiti zavrtanj.

7. Kilo-ključ koristite ukoliko je moguće za jednu četvrtinu nagore. Jedino tako je sigurno da je jačina na samom zavrtnju tačna.

8. Obavezno provjerite pritisak u pneumaticima. I da, možete uštedeti nešto goriva ako samo malo povećate pritisak, prenosi Blic.

Ko skida čelične točkove u proljeće da bi stavio aluminijumske treba da povede računa o izboru zavrtnja. Naime, točkovi od aluminijuma imaju veću debljinu materijala pa im je samim tim potreban duži zavrtanj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije