Novosti

Škoda ulaže dve milijarde evra u Kinu

Škoda ulaže dve milijarde evra u Kinu
Škoda ulaže dve milijarde evra u Kinu

Kineski predsjednik Ći Đinping posjetio je Češku, a to je bila prilika da sa tamošnjim kolegom Milošem Zemanom prisustvuje potpisivanju ugovora, kojim se Škoda obavezuje da će u narednih 5 godina u razvoj palete na dalekom istoku uložiti dvije milijarde evra.

Direktor Bernhard Majer postavio je jasan cilj - dupliranje prisustva na kineskom tržištu do 2020. Za kraj aprila zakazana je kineska premijera koncepta VisionS, a serijska verzija (za koju se očekuje da će nositi naziv Kodiak) očekuje se već na Sajmu automobila u Parizu.

Česi očekuju da će se SUV dobro prodavati u Kini, jer je potražnja za modelom Yeti jako dobra.

Škoda je pokrenula proizvodnju u Kini 2007. i do sada je prodato više od 1.7 miliona vozila. Perjanica je, očekivano, model Octavia. U fabrici nadomak Šangaja prije tri godine proizveden je milioniti primerak češkog brenda. Godine su donjele samo dobre rezultate - prve je prodato oko 27 i po hiljada vozila. Taj broj je desetostruko uvećan za manje od 10 godina, jer je prošle godine prodato više od 280 hiljada. Sa uvođenjem još jednog modela i to u SUV segmentu, koji je sve popularniji, za Škodu u zemlji sa nešto manje od milijardu i po stanovnika nema zime.

(NN/Cdm.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije