Novosti

Snažna prodaja automobila u SAD u julu

Snažna prodaja automobila u SAD u julu
Snažna prodaja automobila u SAD u julu

DETROIT - Proizvođači automobila su prošlog mjeseca evidentirali snažnu prodaju u SAD, prije svega zahvaljujući velikoj tražnji sportskih automobila u vrijeme pada cijena goriva i jačanja američke privrede.

Najveći američki proizvođač vozila "Dženeral motors" (GM) je prošlog mjeseca uvećao prodaju šest odsto na godišnjem nivou, na 272.512 vozila, na krilima tražnje pikap kamioneta, terenaca i limuzina, prenosi agencija Frans pres.

"Ford" je zabilježio rast prodaje od 4,9 odsto, na 222.731 automobil, uz skok prodaje terenaca od 11 odsto.

Prodaja GM, "Forda", "Fijat Krajsler automobila" (FCA) i "Tojote" nadmašila je prognoze sajta za prodaju vozila Edmunds.

FCA je u julu u SAD prodao 178.027 vozila, 6,2 odsto više na godišnjem nivou, uz snažnu prodaju nekoliko modela iz linije "džip", uključujući noseći model "džip grand čiroki", čija je prodaja porasla pet odsto. Limuzina srednje klase "krajsler 200" takođe se dobro prodavala, dok je prodaja kamioneta "ram" porasla jedan odsto.

"Tojota" je istovremeno prodala 217.181 vozilo, 0,6 odsto više na godišnjem nivou, a "kamri" je u julu bio najprodavaniji model.

Prodaja "Nisana" porasla je 7,8 odsto, na 130.872 vozila, podbacivši u odnosu na prognozu Edmundsa, koji je očekivao da će japanska kompanija prodati 132.388 automobila, ali je terenac "roug" zabilježio rast prodaje od 50,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije