Novosti

Trkački Tesla S: Od 0 do 100 km/h za 2,1 s

Trkački Tesla S: Od 0 do 100 km/h za 2,1 s
Trkački Tesla S: Od 0 do 100 km/h za 2,1 s

U Birmingemu je predstavljena specijalna verzija Teslinog Modela S koja će učestvovati u Electric GT šampionatu.

Takmičenje Electric GT prvi je šampionat rezervisan isključivo za GT automobile na električni pogon. Kao osnova za trkačku varijantu Modela S upotrebljen je P100D, ali je njegova unutrašnjost maksimalno ogoljena, što je uz još neka unapređenja na vozilu i optimizaciju komponenti uticalo da automobil bude lakši za 500 kg u poređenju sa standardnom serijskom verzijom.

Osim toga, modifikovani su sistem oslanjanja (vozilo je spušteno u odnosu na produkcijski P100D) i kočnice, dok je u kabini instaliran zaštitni "kavez".

Vozaču je na raspolaganju 778 ks i obrtni moment koji iznosi 995 Nm, a automobil od 0 do 100 km/h stiže za samo 2,1 sekundu (0-60 milja na sat za 2 s)! Poređenja radi, standardni Model S P100D uz pomoć "ludilo" moda od 0 do 60 milja na sat ubrzava za 2,5 s.

Maksimalna brzina trkačke varijante ograničena je na 250 km/h.

Kada je riječ o Electric GT šampionatu, u prvoj sezoni održaće se sedam trka na poznatim evropskim stazama, uključujući Nirburgring, Eštoril i pistu Pol Rikar. U planu su i tri trke u Americi, koje se neće bodovati za šampionat.

Svaki trkački vikend sastoji se od 20-minutnog treninga i 60-minutnih kvalifikacija. Na dan trke, održaće se dvije takmičarske vožnje od po 60 km - jedna u dnevnim i jedna u noćnim uslovima. Kalendar trka biće objavljen u narednim sedmicama.

U šampionatu inače učestvuje 10 timova i 20 vozača (muškaraca i žena), a svi će koristiti trkački Model S sa specijalnim Pirelli gumama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije