Novosti

U vožnji sa glumcem Aleksandrom Stojkovićem

U vožnji sa glumcem Aleksandrom Stojkovićem
U vožnji sa glumcem Aleksandrom Stojkovićem

Aleksandar Stojković Piksi, većini poznat iz humorističke serije "Bez pardona", za volanom je punih 17 godina, a njegov prvi automobil bio je jugo 45. Glumac koga karakteriše prepoznaljiv smisao za humor, savjestan je vozač koji poštuje saobraćajne propise, a u vožnji ga najviše nerviraju spori i nespretni vozači.

Aleksandar je ljubitelj `Folksvagenovih` automobila, a u novembru prošle godine od sestre i roditelja dobio je golf 4.

`Važno mi je da me automobil dobro služi. Golfovi su najpraktičniji za naše uslove. Golf 4 nije velik potrošač, lak je za održavanje, iako nije u toj mjeri udoban kao francuska auta, ali je njihova prednost što su im auto-dijelovi tri puta povoljniji nego za francuska auta`, kaže Aleksandar.

Čim je navršio 18 godina, 1990. godine položio je vozački ispit i to iz prvog puta i testove i vožnju.

`Polagao sam vozački u Sanskom Mostu, pa pošto je to manji gradić, tokom obuke odlazili smo u Prijedor`, prisjeća se Aleksadar, koji je imao obuku na jugu.

I sada se sjeća kako je u početku skretao lijevo, kada bi mu instruktor tokom obuke govorio da skrene desno i obrnuto.

`Tako mi je jednom rekao da zaustavim auto i dignem desnu, zatim lijevu ruku i ubuduće mi je rukom pokazivao da skrenem 'tamo' ili 'ovamo'`, priča Aleksandar.

Pošto nije imao svoj auto, kada je položio vožnju često je od strica vozio jug 45.

`Stric je radio u inostranstvu pa sam uglavnom ja vozio njegovo auto. Tog juga sam '92 godine dobio na poklon od strica i vozio ga naredne tri godine, dok nisam kupio golf 'dvojku'`, priča Aleksandar.

Golf `dvojku` vozio je 11 godina i s njim prešao preko 400.000 km, pa kada ga je morao prodati nije mu bilo lako da se rastane od auta koji je vozio više od jedne decenije.

Pošto živi u Trnu na posao svakog dana dolazi autom, pa budući da je gradska vožnja neizbježna svakog dana, Aleksandar kaže da ga najviše nerviraju spori i nespretni vozači, koji najčešće zabušavaju na semaforima i voze veoma sporo.

`Kod nas nema sredine. Ljudi ili jurcaju kao bez glave ili voze veoma sporo. Vozače koji tako sporo voze u Beogradu i drugim većim gradovima bi sigurno pregazili drugi vozači. Problem je što Banjaluka nije prilagođena ovolikom broju vozila, zato su gužve u saobraćaju tolike, a uglavnom se voze stara i dotrajala auta uvezena iz stranih zemalja`, objašanjava Aleksandar.

Veliki problem su i pješaci koji, kako Aleksandar kaže, stavljaju život na kocku pretrčavajući preko autoputa ili na tranzitu, gdje auta saobraćaju velikom brzinom. 

Iako se ne slaže sa tvrdnjama da su žene lošiji vozači, Aleksandar kaže da su muškarci za volanom ipak spretniji.    

`Mislim da je to od slučaja do slučaja. Poznajem dosta žena dobrih vozača, kao i onih koje jako loše voze, da bog sačuva, ali isto tako ima i muškaraca koji nemaju tri čiste s vožnjom. Možda su žene pažljivije u vožnji, pa često dok vozim mogu da pretpostavim da auto ispred mene vozi žena, obično ispod ograničenja`, priča Aleksandar.  

Budući da je glumac, pa je javnosti dobro poznat, i policija mu često `progleda kroz prste` kada je u pitanju manji prekršaj. Ipak, nekada se i plati kazna, a posljednji put kaznu je platio zbog prekoračenja brzine.  

`Saobraćajnih propisa se pridržavam isključivo zbog svoje bezbjednosti i do sada nisam imao većih saobraćajnih prekršaja. Nekada u žurbi u gradskoj vožnji zaboravim upaliti svjetla, ali vodim računa da se to ne dešava često. Jedne prilike sam nepropisno parkirao auto na trotoaru, pa mi je policija blokirala vozilo`, priča Aleksandar.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije